Apel pentru reînnoirea actelor de identitate, înainte de scrutinul de duminică

290

Conducerea Direcţiei Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor (DPCLEP) Târgu-Jiu face apel la cetăţenii târgujieni, precum şi la locuitorii din cele 11 comune arondate, care au actele de identitate expirate să se prezinte urgent pentru preschimbarea acestora, în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare de duminică, 11 decembrie. Instituţia va lucra după un program special care de altfel se va prelungi chiar şi în weekend.

Angajaţii Direcţiei Publice Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu vor fi la dispoziţia cetăţenilor în această săptămână, când vor avea loc alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat, programate pentru duminică, 11 decembrie. Programul la ghişeele unităţii se va prelungi până la orele serii, se va lucra şi în weekend, iar în ziua alegerilor, târgujienii care vor să-şi ridice noile buletine pot face acest lucru până la orele 21.00, în vederea exercitării dreptului de vot. “Va fi o perioadă un pic agitată în sensul că cu siguranţă vom avea solicitări şi în această săptămână tocmai de aceea ne-am adaptat programul de lucru cu publicul pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor care constată pe ultima sută de metri că nu au actele de identitate valabile sau le expiră în următoarea perioadă. Le stăm la dispoziţie cu un program adaptat astfel încât începând de astăzi (n.r. ieri) până duminică inclusiv vom lucra astfel ca și cetăţenii să poată să-şi exercite drepturile electorale. Va fi un program diferenţiat. Ca şi noutate în această săptămână vor fi două zile în care vom lucra program prelungit după amiaza, respectiv marţi şi joi se va lucra în intervalul 14.00-18.00 perioada de depunere dând astfel posibilitatea celor care nu pot dimineaţa, ci după amiaza să vină să-şi reînnoiască actele; luni miercuri şi vineri urmând să lucrăm program de primire a documentelor dimineaţa între 08.30 şi 13.00. Sâmbătă vom lucra de la 08.00-16.00, urmând ca în ziua alegerilor să lucrăm de la ora 08.00 până la 21.00”, a declarat Laurenţiu Dan, directorul DPCLEP Târgu-Jiu.

program lucruFără taxă de urgenţă
Cetăţenii sunt rugaţi să se prezinte din timp pentru a-şi reînnoi actele de identitate existând astfel şi timpul necesar în vederea tipăririi documentelor. Celor care se vor prezenta prea târziu în vederea obţinerea unui buletin, li se vor pune la dispoziţie cărţi de identitate provizorii cu care se vor putea prezenta la scrutinul de duminică. “Reamintesc pe această cale faptul că noi nu avem regim de urgenţă. Vom face toate diligenţele necesare pentru a încerca să soluţionăm toate cererile din această perioadă. Toate acele cazuri în care nu se vor putea emite cărţi de identitate definitive, vor putea fi soluţionate cu cărţi de identitate provizorii, documente perfect valabile pe teritoriul României în baza cărora cetăţenii pot să-şi exercite drepturile electorale. Rugăm cetăţenii să se prezinte din timp pentru a-şi reînnoi actele de identitate tocmai pentru a avea timpul necesar în tipărirea documentelor. Instituţia noastră doar primeşte cererea pentru eliberarea actului de identitate, nu şi tipăreşte”, a precizat şeful DPCLEP Târgu-Jiu.

Aproape două mii de oameni, fără buletine
De la începutul acestui an şi până în prezent, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu a eliberat peste 13.000 de buletine. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, s-au efectuat 89 de acţiuni cu ajutorul camerei mobile fiind puse în legalitate 213 persoane şi 79 controale la unităţile sanitare şi de protecţie socială fiind puse în legalitate 148 de persoane. La data de 1 noiembrie a.c., dintr-un total de 136.187 persoane deservite de către instituţia noastră, se înregistrau un număr de 1.937 de persoane cu actele de identitate expirate sau nepuse în legalitate la împlinirea vârstei de 14 ani, din care 795 din anul curent şi 1.142 din anii anteriori, din care restanţele justificate sunt în număr de 725 repartizate astfel: 264 plecaţi în străinătate, 117 plecaţi în alte localităţi din ţară, 24 posibil decedaţi, 2 reţinuţi/arestaţi, 183 necunoscuţi la adresă şi 135 alte cazuri.
Preţul unui act de identitate cu caracter definitiv este de 7 lei, iar pentru cărţile provizorii contravaloarea este de 1 leu. Acestor tarife li se adaugă şi taxa de timbru în valoare de 5 lei.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here