Apă de ploaie în căutarea apei – Deturnarea Îmbârligătorului cetăţenilor din Peştişani

443

florin-pavelRecunosc, intenţia discutării într-un cadru organizat a spinoasei probleme a alimentării cu apă în comuna Peştişani este o premieră. De care se face răspunzător iniţiatorul acţiunii, consilierul local Constantin Fuiorea. Măcar şi pentru atâta lucru, merită felicitări, totuşi. Că una s-a vrut şi alta a ieşit, este o altă poveste.

Pas greşit, pasul dorit

Constantin Fuiorea pretinde că ar fi cerut oficial, dar numai oral, proiectul după care s-au efectuat lucrările de alimentare cu apă. Adică, cele pentru introducerea conductelor de 110 mm, din metal, în locul celor din azbociment moştenite dinainte de 89. Ca unul care-l apreciez şi care-am insistat să-l ceară în scris, l-am suspectat că nu vrea să-l supere pe primarul în funcţie, Florin Pavel. Unul extrem de interesat să nu-l arate ochilor curioşilor, şi vom spune mai la vale şi de ce credem aşa ceva. S-a trecut la înscrierea oamenilor la cuvânt, pe o listă. O listă cu cântec, întrucât au vorbit ce-i doriţi de aceia care-au monopolizat manifestarea, iar primarul Florin Pavel şi Ion Poenaru, consilier local, vorbeau şi interveneau de câte ori le venea lor sau doreau să-i bage pumnul în gură vreunuia mai îndrăzneţ. Degeaba stătea cu mâna ridicată şi chiar striga: „Florică, Florică! Înscrie-mă şi pe mine!” Cel ce dorea să-şi spună păsul şi obiecţiile era Silvestru Tivig, altfel prieten cu Florică Fuiorea Constantin, dar neagreat de Florin Pavel şi Ion Poenaru. Oare ce-o fi vrut să spună Silvestru Tivig? A primit cuvântul hobiţanul Ninel Ceaureanu, un gospodar de elită, tehnician horticultor extrem de apreciat. „Trebuia să ne faceţi o informare ca să ştim şi noi de ce nu avem apă?” Apoi, nea Minel Ceaureanu s-a aşezat pe scaun şi a urmat circul. Presărat cu multe contraziceri şi rumoare ca la cârciumă.

Informarea lui Alin Fuiorea şi porumbelul scăpat de el!

Nu prea se ştia cine să ia cuvântul: primarul sau Alin Fuiorea? A început-o directorul SC „UTIL BONUS” SRL, o firmă de gospodărire comunală cu acţionar unic primăria. Cam timid şi oarecum temător, a prezentat situaţia mai mult din punct de vedere statistic: 1078 de utilizatori, adică familii branşate la reţea. A pedalat pe furtul de apă, al celor branşaţi ilegal şi făcea apel să nu se mai risipească apa la irigat. Din neatenţie, Alin Fuiorea a scos un porumbel din guriţa lui proprie şi personală: „La ultima alimentare cu apă, realizată de firma Moldocons SRL, nu s-au pus hidranţi şi au dispărut aerisitoarele automate”. Din pricina absenţei aerisitoarelor se-nvârt degeaba contoarele de apă şi când trece aer, iar conductele se sparg. La capitolul soluţii s-a mers pe o pistă greşită. Şi el, ca şi primarul ce-i suflă-n ceafă susţin că prin contorizarea apei şi facturile ridicate, prin amenzi cu sume babane s-ar rezolva problema absenţei apei. Nimic mai greşit. Cică s-ar reduce consumul. A mai vorbit şi de alte aducţiuni, trăgând cu ochiul la ce va spune „BOOS”-ul Florin Pavel.

„Problema e în atenţia mea şi este pe cale de rezolvare”, susţine primarul

Şi primarul Florin Pavel, ca un bun demagog ce este, a pedalat pe prinderea hoţilor de apă. Care cică n-ar avea voie să-şi ude grădinile ori, în unele cazuri, să se branşeze ilegal. Ai naibii hoţi de duzină! Eu vreau să mă branşez şi nu mă branşează nimeni. Poate, săptămâna viitoare. Mi-a promis directorul Alin Fuiorea. Dac-o fi primit aprobare de la primarul cu care-a băut o cafea, după adunarea cetăţenească, la barul lui Ionel Purec. A da vina numai pe hoţii de apă şi pe folosirea apei la irigat grădini sunt paleative. Sperietoarea cu dosarele penale este o frecţie la un picior de lemn. Şubred ca şi poziţia primarului Florin Pavel, unul care vede doar interesul personal şi nu interesul obştei care l-a ales. Discuţia sa cu auditoriul a ocolit miezul problemei, lăsând impresia că va rezolva problema apei în toamnă, în doi timpi şi trei mişcări.

Să vorbim discuţii…

Cei care au luat cuvântul au fost în genere susţinători ai punctului de vedere al primarului, de parcă totul era dirijat. Gheorghe Fuiorea şi mai ales patronul unei fabrici de mobilă, Ştefănescu, au făcut apel şi la bun simţ. Ba chiar domnul Ştefănescu afirma: „Apă avem, suflet nu! Cei din Bâlta (probabil comuna Runcu, n.m.), nu au apă ca noi – râul Bistriţa, dar au primar! Iar apa de la conductă nu le lipseşte nici vara!” Ion Cucu, fost cândva director peste gospodărirea comunală, a dat vina pe cei dinaintea primarului actual, începând cu comuniştii. La Gureni, susţine el, este dezastru. Se fură multă apă şi sunt hoţi branşaţi ilegal. Dacă-i adevărat, de ce nu iau măsuri cei de acum. Între altele, consilierul local Ion Poenaru a dat vina pe „legislativ”, nicidecum pe primar sau chiar pe el, care-a fost viceprimar, cum sunt apreciaţi consilierii locali. Cei absenţi ar fi de vină şi primarul nicidecum. Măi, să vezi! Soluţii sunt, numai că apometrele, preţul apei, amendarea şi întocmirea dosarelor penale(cum ar vrea primarul Florin Pavel!) nu par deloc salvatoare. Un cetăţean s-a prins că primarul pasează răspunderea pe SC „UTIL BONUS” SRL, promiţând că apa va fi potabilă. Un altul amintea de chestiuni recunoscute şi de primar şi de Ion Poenaru ca practici: uleiul şi zahărul, ca mită electorală. Altul a sărit ca ars: „Pleacă ai noştri, vin ai noştri! Noi rămânem tot ca proştii!” Acelaşi om onest şi cu voce cam dogită a mai zis: „Eu vorbesc nu în numele meu, ci în numele satului, al altora. Am două fântâni şi trei hidrofoare. Dar pentru amărâtul acesta de consătean al nostru fără posibilităţi financiare ce faceţi domnule primar?” Domnul Rădulescu a remarcat că: ”Se dă vina pe firma SC „UTIL BONUS” SRL, iar autoritatea locală nu are nicio vină. Din ce-a zis domnul primar, eu am înţeles că nu-i nicio rezolvare! Adevărata problemă este că nu-i apă suficientă” El a mai propus găsirea unor soluţii de suplimentare a aducţiunii de apă. Hodoronc tronc, pus pe listă fără să fi fost, domnul Licurici a cerut ca proiectantul să fie dat în judecată. „Cineva a mâncat banii ăştia, eu aşa mă gândesc”, a mai completat dl Licurici şi a creat spaime. Nechemaţii Titi Dudescu şi Dumitru Sprâncenatu, incluşi pe lista vorbitorilor mai peste rând au ridicat, de asemenea, interesante probleme. Titi Dudescu a criticat apometrele proaste şi care măsoară şi aerul, ba pot fi date şi înapoi. Iar Tică Mac, alias Dumitru Sprâncenatu a remarcat că sunt doar trei consilieri: „Constantin Fuiorea, Joe Cilofan şi Ion Poenaru. Vina este a celor care nu au venit şi nu au uitat să-şi ridice banii ca recompensă pentru că sunt membri ai CL.”

Primul cu capul pe umeri, prof. univ. dr. Moise Bojincă!

Cetăţean admirabil, şi bine intenţionat mi s-a părut numai decanul Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Litere a Universităţii „C. Brâncuşi” Târgu Jiu, dar şi locuitor al comunei Peştişani, ca fiind de loc din satul Frânceşti. Domnia sa a spus că e de neconceput ca oameni din CL să nu răspundă la o invitaţie din partea colegului lor Constantin Fuiorea. Şi cum problema apei e una serioasă, vitală, el a felicitat adunarea cetăţenilor şi a sugerat că asemenea acţiuni este nevoie să se facă în toate cele şase sate ale comunei Peştişani. „Dacă n-o rezolvăm acum vom rămâne fără apă! Întrucât prin 2030 va fi o acută criză mondială a apei. Cât priveşte amendarea şi cazurile penale cu care ameninţaţi lumea eu nu sunt de acord. Constrângerile nu sunt bune. Eu aşa văd problema. Dacă am un contract cu un furnizor el trebuie să-mi dea cât am nevoie. Doar plătesc şi pentru asta am contract!” A mai atins şi alte puncte sensibile, oferind soluţii viabile: „Doar voinţă să fie şi corectitudine. Să faceţi ceva! Pentru toate acestea trebuie un început”, au mai fost îndemnurile dlui prof.univ.dr. Moise Bojincă pentru care a primit aplauze îndelungate.

Ion Predoşanu

ULTIMA ORĂ

La plecare, amicul Vasile Fuiorea, funcţionar public, mi-a mărturisit că anul trecut a avut în mână proiectul alimentării cu apă a comunei Peştişani. N-a vrut să-mi spună cine i l-a luat şi l-a ascuns. „Era cam ilegal, se trecea cu conductele pe terenuri private”( pe unde se fură apa acum, probabil), mi-a mai mărturisit el, cu aer confidenţial. Bănuiala tuturor este că mai sunt şi alte aspecte deloc limpezi. La două săptămâni după recepţia lucrării şi achitarea totală a sumei, primarul Florin Pavel şi-ar fi cumpărat, cu banii jos, un autoturism TOYOTA, de aproape un miliard şi jumătate, acum trei ani! (I. Predoşanu)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here