Angajaţii sistemului de sănătate gorjean pleacă la muncă în străinătate

289

dobritaSalariile din sistemul de sănătate au ajuns la valori care îi determină pe angajaţi să părăsească sistemul fie şi temporar.

La nivelul judeţului Gorj nu se ştie numărul exact al celor care au părăsit sistemul pentru un loc de muncă mai bine plătit, în străinătate, însă se ştie că în mai toate unităţile există cazuri de acest gen.

Problemele angajaţilor din sistemul sanitar sunt bine-cunoscute nu doar la nivelul judeţului nostru, ci în toată ţara. Dacă în alte judeţe oamenii au demisionat, pur şi simplu, părăsind definitiv sistemul, căutându-şi locuri de muncă în străinătate, în Gorj oamenii doar şi-au suspendat raportul de muncă, pe o perioadă determinată.

dsp facuta de mineElena Piţian: „Oamenii nu pleacă de bine”

Numărul exact al angajaţilor din sistemul sanitar gorjean care au ales să plece în străinătate nu se ştie cu exactitate, însă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au luat la cunoştinţă despre acest fenomen. „Au plecat persoane din sistem; deocamdată sunt mulţi care şi-au depus actele, dar nu se ştiu numărul concret al lor, deoarece actele sunt trimise la Bucureşti şi se aşteaptă un răspuns de acolo. Oricum, oamenii nu pleacă de bine”, a declarat Elena Piţian, purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj.

Doi angajaţi de la Dobriţa, la muncă în afară

Recent, doi angajaţi din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” (Spitalul Dobriţa) şi-au exprimat dorinţa de a merge în străinătate pentru un loc de muncă mai bine plătit.

„Oamenii suspendă contractul de muncă pe o perioadă de maxim un an de zile. Au această posibilitate, care este prevăzută în contractul colectiv de muncă. La noi la Dobriţa două persoane au procedat astfel, acum o săptămână o fată, iar azi (n.r.: ieri) mi s-a adresat un chimist, care zicea că ar pleca prin aprilie”, a precizat Ion Măruţă, şeful biroului RUNOŞI din cadrul Spitalului Dobriţa. Totodată, Măruţă, care este şi liderul Sindicatului SĂNĂTATEA Gorj, sindicat majoritar în sistemul sanitar gorjean, spune că oamenii sunt descumpăniţi de situaţia în care se află şi că la nivelul judeţului nostru sunt mai multe cazuri ale persoanelor care pleacă în alte ţări pentru a câştiga un salariu decent. „Situaţia este foarte grea pentru că nu există alternative şi oamenii sunt descumpăniţi din acest motiv. În Gorj, cel puţin, nu li se oferă nicio olternativă angajaţilor din sistemul sanitar. În sindicatul meu sunt înscrişi angajaţi din toate spitalele şi toţi se descurcă greu cu banii”, a adăugat Ion Măruţă, preşedintele Sindicatului SĂNĂTATEA Gorj.

Din păcate, pentru aceşti oameni nimeni nu poate face nimic, neexistând nicio posibilitate de a le mări salariile. De aceea, dacă unii au plecat deja în căutarea altui loc de muncă, în vederea asigurării unor condiţii de trai mai bune, există semnale clare că vor mai fi persoane care vor alege acest drum în 2011.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here