Anchetă penală în desfăşurare la EMS Motru – 100.000 de tone de cărbune declarate în fals!

821
Inspectoratul de Poliţie Gorj a demarat o anchetă penală în cazul dispariţiei de cărbune de la Exploatarea Minieră de Subteran Motru. Ofiţerii de la Serviciul pentru Investigarea Fraudelor din cadrul IPJ Gorj s-au sesizat din oficiu, însă cercetările sunt îngreunate de faptul că oamenii legii au aflat destul de târziu despre situaţia de la EMS Motru.

Şi SNLO a constituit o comisie care s-a deplasat la carierele Lupoaia şi Roşiuţa, unde s-a constatat că în depozite nu există cantitatea de cărbune declarată în documentele oficiale. În prezent, salariaţii exploatării sunt audiaţi de către poliţişti, fiindu-le luate declaraţii de la faţa locului sub acuzaţia de abuz în serviciu. Reprezentanţii IPJ Gorj spun că mai multe amănunte vor fi furnizate la finalizarea anchetei.
„Ofiţerii de la Serviciul pentru Investigare a fraudelor s-au sesizat din oficiu cu privire la neconcordanţele celor înscrise în documentele contabile şi situaţia existentă în teren şi au deschis o anchetă penală. La momentul actual se efectuează cercetări asupra angajaţilor cu privire la comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu cu fals şi uz de fals” a declarat Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj.
Dispariţia a peste 100.000 de tone de cărbune din Exploatarea Minieră de Subteran Motru, din judeţul Gorj, a fost sesizată săptămâna trecută de către angajaţii unităţii imediat după ce s-au întors la lucru din perioada de şomaj tehnic. Exploatarea aparţine de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia ( SNLO) şi are în componenţă două cariere de suprafaţă Lupoaia şi Roşiuţa, de unde practic s-a raportat dispariţia cărbunelui.
Cu toate că minerii din cariere au sesizat lipsa cărbunelui la întoarcerea din şomajul tehnic, Daniel Burlan, directorul general al SNLO, spune că nu se poate vorbi despre un furt de cărbune, ci mai degrabă este vorba de raportări fictive date de conducerea EMS Motru. După părerea lui Daniel Burlan, şefii carierelor Lupoaia şi Roşiuţa ar fi trimis date false conducerii societăţii. Drept pentru care şeful carierei Lupoaia, Ion Ghiga, a fost destituit în locul său fiind pus Ion Semenescu.
Tot săptămâna trecută, EMS Motru a mai fost implicată într-un scandal, dar la cariera de subteran Ploştina, de unde poliţia a fost anunţată despre dispariţia a trei kilograme de explozibil şi peste 1000 de capse electrice.
Oana PALOŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here