Anchetă la DSP pentru codul de parafă, acordat ilegal doctorului Manciu

499

Fostul director adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, Cătălin Manciu, exercită ilegal profesia de medic. Cel puţin asta suspicionează reprezentanţii DSP Gorj, care au iniţiat, în aceste zile, o anchetă internă privind felul cum lui Manciu i s-a aprobat, în urmă cu câţiva ani, codul de parafă. Asta în condiţiile în care el nu are nicio specialitate medicală deşi şi-a finalizat, în 2006, studiile în Medicina Generală, la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. Manciu este acum inspector în cadrul DSP Gorj, mai bine zis un fel de “doctor inspector”, însă fără calitate legală. Grav este însă că “doctorul” Manciu verifică, din această postură, ilegal, tocmai activitatea celor cu specialitatea medicină de familie şi cea a medicilor primari din judeţ.

Cătălin Manciu a devenit doctor, pe hârtie, în 2009, chiar dacă nu are specialitate, iar codul de parafă i-a fost aprobat tocmai de actualul şef al DSP Gorj, Marius Boeriu. Cu toate acestea, acum Boeriu, după patru ani, s-a trezit că este timpul să iniţieze o anchetă pentru a vedea dacă Manciu are dreptul să fie doctor sau nu.
“Am declanşat o anchetă internă în cadrul DSP Gorj pentru a vedea cum s-au eliberat, în ultimii ani, codurile de parafă pentru mai mulţi medici. Asta, în urma unor sesizări”, o întoarce după cireş, Boeriu.
Întrebat însă dacă se face ancheta pentru dr. Manciu, inspector al DSP Gorj, Boeriu recunoaşte cu jumătate de gură că da, ancheta are în vedere şi verificarea acordării codului de parafă pentru fostul director adjunct al instituţiei. “Da, are legătură şi cu Manciu.. Verificăm dacă i s-a acordat în mod corect codul de parafă. Şeful Biroului RUNOS se va pronunţa în acest caz. Se face un audit intern..”, spune, pe acelaşi ton, Boeriu.

Diaconescu a propus, Boeriu a aprobat
Gabriela Diaconescu, consilier superior în cadrul Biroului RUNOS, cunoscută ca apropiată a “cuplului” Boeriu&Ivanov este ceea care a propus acordarea codului de parafă pentru Manciu, act aprobat de către Marius Boeriu.
Acum însă Boeriu, în stilul caracteristic, a uitat brusc că el se face vinovat de aprobarea statutului de doctor pentru subordonatul său. Mai mult, deşi i s-a solicitat deja să retragă codul de parafă pentru Manciu, Boeriu s-a făcut ieri că plouă, încercând să ne inducă în eroare, menţionând că ancheta se va extinde şi pentru alţi medici, aflaţi în aceeaşi situaţie, pe baza unor sesizări inexistente.

Abuzurile marca “Boeriu”, tolerate inexplicabil
Păstrat în mod inexplicabil în funcţia de director executiv al DSP Gorj, Boeriu, cel care aduna semnături pentru PDL prin instituţie, este lăsat de către PSD să conducă, după bunul plac, o instituţie cu zeci de subordonaţi. Asta, în condiţiile în care, face numeroase ilegalităţi, cum este cea cu promovarea pentru zece zile a trei subordonate, la propunerea adjunctei sale Carmen Ivanov, ca acestea să fie readuse înapoi pe post dar cu salarii mărite. Lucrul în cauză este ilegal şi obligă organele de anchetă să verifice aceste fapte asupra cărora vom reveni într-un material viitor.
Boeriu, o adevărată calamitate profesională, care răspunde cu lejeritate la orice întrebare cu “nu ştiu”, face, în aceiaşi manieră lista celor pe care nu-i mai vrea în instituţie, fără să respecte vreun criteriu legal de selecţie a personalului pe care vrea să-l trimită acasă.

Anamaria Stoica

Măsurile care trebuie luate urgent!
Totuşi, deoarece suntem convinşi că măsurile vor întârzia, puteam sugera ce ar trebui să se întâmple după cele petrecute cu “doctorul” Manciu. Prima măsură luată ar fi retragerea de urgenţă a codului de parafă pentru Manciu, a doua este analiza faptului că dr.Manciu a insistat să i se acorde codul de parafă ştiind prin natura profesiei că nu are acest drept, neîndeplinind condiţiile legale, de către Comisia de Disciplină a DSP Gorj, a treia măsură priveşte destituirea sa din funcţia de inspector, neavând specialitatea în domeniul medicină generală(fiind promoţia după 2005), o a patra măsură priveşte analiza modului de atribuire a codului de parafă de către persoana din cadrul Biroul RUNOS care a propus directorului executiv eliberarea codului de parafă, în Comisia de Disciplină a DSP Gorj şi analizarea lui Marius Boeriu, director executiv al DSP Gorj, în Comisia de Disciplină a Ministerului Sănătăţii atât pentru cazul Manciu cât şi altor eventuale coduri de parafă eliberate în condiţiile ilegale. Boeriu a făcut totul cu ştiinţă, fiind medic de profesie, cunoscând astfel că Manciu nu avea îndeplinite condiţiile legale, de a intra în posesia codului de parafă, neavând specialitate în domeniu.

Aşteptăm însă cu maxim interes să vedem cine se face vinovat de acordarea codului de parafă inspectorului Manciu, după finalizarea anchetei dispuse de Boeriu, cel care a semnat de astfel acordarea codului. De asemene, aşteptăm să vedem ce măsuri va lua Boeriu pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi de faptul că Manciu, controlează medicii de familie, fără acest drept, în virtutea unui titlu acordat ilegal. Mai aşteptăm să vedem dacă Manciu va mai rămâne doctor, şi dacă va mai face verificările în cauză, cum aşteptăm să vedem dacă autorităţile competente îl vor întreba măcar “de sănătate” pe Boeriu, în problemele “Manciu”, “Promovări ilegale” şi “Liste de disponibilizaţi”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here