Amenzii de 6.500 lei, date de OPC

353

Madalin Giurcau OPCInspectorii pentru Protecţia Consumatorilor au verificat, în perioada 1-8 iulie, nouă firme care comercializează produse de protecţie solară şi autobronzate, la toate fiind constatate abateri.

Prin urmare, pentru abaterile constatate s-au aplicat un număr de opt amenzi în valoare de 6.500 lei, iar un comerciant a primit avertisment. Potrivit comisarului-şef al OPC Gorj, Mădălin Giurcău, abaterile găsite au constat în inscripţionarea produselor.

În perioada 1-8 iulie, la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor s-a dispus o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor cosmetice de protecţie solară şi autobronzate. La nivelul judeţului Gorj, activitatea de control s-a concretizat prin verificarea unui număr de nouă operatori economici, depistându-se abateri de la prevederile legale la toţi cei nouă operatori controlaţi. Pentru abaterile constatate s-au aplicat un număr de opt amenzi, în valoare totală de 6.500 lei.

Inscripţionarea greşită a produselor

Conform comisarului-şef al OPC Gorj, Mădălin Giurcău, deficienţele constatate au fost raportate la legalitatea funcţionării, la afişarea în mod vizibil a denumirii unităţii şi a codului unic de înregistrare la Registrul Comerţului, din care să rezulte obiectul de activitate al societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, precum şi afişarea şi respectarea orarului de funcţionare, aceste nereguli depistându-se în cazul a cinci operatori economici. Giurcău a mai declarat că au fost depistate, la trei agenţi economici, afişarea într-o formă vizibilă, lizibilă şi echivocă a preţurilor de vânzare. Deficienţele constatate au mai fost reportate şi la inscripţionarea datei de minimă durabilitatea prin sintagma „a se folosi preferabil înainte de”, urmată de data sau de detaliile asupra locului de pe ambalaj unde se afla inscripţionată această dată, exprimată fie prin lună sau an, fie prin zi, lună şi an cu cifre arabe. Şeful OPC Gorj a mai declarat că în cazul în care produsele cosmetice au o durabilitate mai mare de 30 de luni, indicarea datei de minimă durabilitate nu este obligatorie, menţiunile completându-se cu PAO, aceste nereguli fiind depistate la un operator economic.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here