Amenzi usturătoare pentru înmatriculare excesivă a studenţilor

377

Potrivit unui proiect de OUG al Ministerului Educaţiei, universităţile din România ar putea fi drastic sancţionate dacă înmatriculează studenţi peste capacitatea maximă de şcolarizare. Amenzile ar fi de 10 ori mai mari decât taxele de studii încasate. Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a organizat, în iulie, concurs de admitere pentru anul universitar 2015- 2016. Au fost disponibile aproximativ 900 de locuri, 420 bugetate, restul cu taxă şi alte aproximativ 500 de locuri la master. Pentru sesiunea de admitere din toamnă mai sunt disponibile 421 de locuri la programele de licenţă şi 215 la master. Înscrierile se desfăşoară în perioada 7-14 septembrie.

Ministrul Educaţiei propune un proiect de ordonanţă de urgenţă privind dreptul absolvenţilor de a beneficia de acte de studii recunoscute la finalizarea unor cursuri neautorizate şi sancţionarea instituţiilor de învăţământ care şcolarizează fără autorizare. Potrivit acestui proiect, din anul universitar 2015-2016, universităţile care înmatriculează mai mulţi studenţi decât capacitatea maximă de şcolarizare sau la programe neautorizate vor primi amenzi de 10 ori mai mari decât taxele de studii încasate. În plus, programul de studii neautorizat va intra în lichidare dacă este vorba despre un singur an universitar. Dacă neregulile se întind pe mai mulţi ani sau pentru mai multe programe de studii se pot efectua demersurile legale pentru desfiinţarea universităţii.

Locuri suficiente la UCB Târgu-Jiu
Universitatea „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a afişat locurile disponibile pentru sesiunea de admitere din această toamnă. Astfel, cele mai multe locuri bugetate sunt la Facultatea de Inginerie, respectiv: 56 la buget, 41 cu taxă şi 3 bugetate pentru rromi.
La Facultatea de Relaţii Internaţionale, Drept şi Ştiinţe Administrative sunt scoase la concurs 7 locuri bugetate, 132 cu taxă şi 5 fără taxă pentru rromi. Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor nu mai are nici un loc bugetat, dar are 141 de locuri cu taxă şi 3 pentru rromi. Nici Facultatea de Ştiinţe Medicale şi Comportamentale nu mai are locuri fără taxă, dar are 31 de locuri cu taxă la Educaţie Fizică şi Sportivă şi 2 locuri pentru rromi la acelaşi program de studiu.
În total, pentru admiterea din această toamnă, UCB scoate la concurs 421 de locuri pentru licenţă şi 215 pentru master. Înscrierile se desfăşoară în perioada 7-14 septembrie.

Despăgubiţi de Minister
Din luna decembrie şi până acum, Ministerul Educaţiei a plătit 1,7 milioane de lei în 7.400 de procese intentate de absolvenţi. Este vorba despre studenţii cărora la finalul facultăţii nu li s-a eliberat diploma de licenţă sau a căror diplomă nu era recunoscută de minister, din cauză că fuseseră înscrişi cu depăşirea cifrei de şcolarizare aprobate sau la un program neautorizat.
Alte 2300 de procese se află în continuare pe rolul instanţelor, potrivit ministrului Sorin Câmpeanu.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here