Amenzi de 100.000 de lei pentru firmele din Gorj

236

Angajaţii Compartimentului Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj continuă activitatea săptămânală de verificare a societăţilor care nu respectă prevederile legale de muncă şi folosesc oameni fără a le face contract individual, folosindu-se de serviciile acestora la negru.

Astfel, inspectorii de muncă au efectuat 32 de controale, din care 49 pentru identificarea si combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. În urma verificărilor oamenilor legii, au fost depistaţi angajatori, din Complexul Comercial Rodna din Târgu-Jiu, care  prestau activitate de comerţ cu o singură persoană, fără forme legale de angajare. În acest sens, a fost aplicată o sancţiune în valoare de 10.000 lei.
“În urma celor 32 de controale, au mai fost aplicate încă 11 sancţiuni contravenţionale în valoare de 22.000 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată, H.G. nr. 500/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repaosului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.

51 de controale pe SSM
Şi reprezentanţii Compartimentului Sănătate şi Securitate (SSM) în Muncă au efectuat pe parcursul zilelor anterioare un număr de 51 de controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. În urma verificărilor, inspectorii ITM Gorj, au depistat 48 de neconformităţi, firmele depistate cu nereguli fiind amendate cu suma de 65.000 lei. Majoritatea neregulilor pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here