Alimentele bolnavilor, ținute în condiții mizere: șobolani și pereți cu mucigai, în blocul alimentar al Spitalului Târgu-Jiu

3050

Capotă obligă salariații să semneze tabele pentru a-i reclama pe cei care au semnalat neregulile din spital.
•Weber: Să aibă decența de a-și prezenta DEMISIA!

Unde țin mâncarea bolnavii – Plângere tabel
Alimentele folosite pentru prepararea mâncării bolnavilor de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Târgu-Jiu sunt ținute în condiții mizere, iar blocul alimentar, aflat chiar sub fereastra biroului managerului Gigel Gheorghe Capotă, arată deplorabil.
Pereții spațiului de depozitare au tencuiala căzută, sunt plini de mucigai, acoperișul e, în mare parte distrus, iar peste alimentele și legumele ținute pe jos, pe niște paleți din lemn, șobolanii circulă în voie.
Prefectul județului, Cristinel Rujan, a trimis Corpul de Control la spital, după ce luni s-a convins personal de condițiile improprii în care au fost ținuți reactivii și dezinfectanții în magazia unității spitalicești și în urma vizitei la blocul alimentar al acesteia.
Managerul Capotă admite că spitalul a fost sancționat de inspectorii DSP pentru neregulile depistate la magazia de alimente și, abia joi, angajații unității au început să facă curățenie în acel spațiu.
În același timp, Capotă a demarat o campanie, profund abuzivă, de strângere de semnături în rândul angajaților pentru a face plângere penală împotriva celor care au semnalat neregulile din instituția pe care o conduce.

Controale
Prefectul județului Gorj, Cristinel Rujan, a mers luni, 21 octombrie a.c., la magazia SJU pentru a se convinge, personal, dacă aspectele semnalate în Gorjeanul sunt sau nu adevărate.
Prefectului i-au fost arătate condițiile în care erau depozitați reactivii și dezinfectanții folosiți în spital, chiar dacă mare parte dintre aceștia fuseseră relocați, după dezvăluirile noastre. Prefectul a mers, în aceeași zi, și la blocul alimentar al spitalului, fiindu-i semnalate condițiile mizere în care sunt depozitate alimentele folosite pentru prepararea hranei bolnavilor.
Ce a găsit prefectul la magazia de alimente este dincolo de limita imaginabilului: pereții spațiului de depozitare au tencuiala căzută, sunt năpădiți de mucigai, iar acoperișul e, în mare parte distrus. Cel mai grav este că peste legumele depozitate pe jos, pe paleți din lemn, circulă, în voie, șobolanii. Cristinel Rujan a dispus ca Direcția de Sănătate Publică Gorj să refacă controlul la spital, iar începând de miercuri, Corpul de Control al prefectului efectuează, în paralel, verificări la unitatea medicală privind neregulile la cele două magazii.

Capotă: Asta e!
Capotă a recunoscut, într-o emisiune, la un post de radio local, că spitalul a fost sancționat de către DSP pentru nereguli depistate la blocul alimentar.
,,Avem pentru anumite probleme, dar asta este! Am zis eu că nu sunt imperfecțiuni?”, a spus managerul SJU.Acesta a afirmat că nu a gustat din mâncarea bolnavilor pentru că are medic nutriționist, dar afirmă că a pus ,,felul doi” la caserole de unică folosință să nu se mai ,,dijmuiască” și consideră problema rezolvată. ,,Întregul bloc alimentar va fi reabilitat. Deja o parte din aparatură trebuie să-mi vină și va fi reabilitat, inclusiv magazia respectivă. Dar nu este sub cerul liber, acolo sunt, în butoaie este depozitată varza murată și niște cartofi. Alimentele, avem camera de frig special amenajate”, a declarat managerul spitalului.

Pentru DSVSA jegul e normalitate
Gigel Capotă a trimis, joi, după ce informația a apărut în spațiul public, o echipă de muncitori, să vopsească magazia, pentru a acoperi neregulile.
Curios este că Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj nu a depistat nicio neregulă la magazia de alimente a spitalului.
,,Noi facem un control pe an. La ultimul control, în luna aprilie a acestui an, inspectorul Circumscripției Sanitar Veterinare nr.2 nu a depistat nereguli și nu a sancționat spitalul. Vedeți ce apare, domnu Claudiu!”, a afirmat Robert Spînu, directorul adjunct al DSVSA Gorj. Probabil inspectorii DSVSA nu au văzut că sacii de varză, de cartofi, ceapă, morcovi și alte legume sunt depozitați pe jos și nici mucigaiul de pe pereți.

Abuz
Simțind că-și pierde scaunul de manager, Gigel Gheorghe Capotă a întocmit tabele cu tot personalul SJU pentru strângerea de semnături prin care medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare, etc, trebuie să-și exprime ,,acordul privind demersurile efectuate de către conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu față de Campania de denigrare și dezinformare cu efecte negative asupra bugetului, actului medical și, implicit, a locurilor de muncă ale salariaților”.
De fapt, Capotă vrea să inițieze acțiune în instanță împotriva jurnaliștilor și sindicaliștilor care au semnalat toate neregulile din spital, în ultima vreme. Există voci care spun că managerul îi oblige pe unii salariați să semneze acele tabele.

DEMISIE
Într-un comunicat remis presei, PSD Gorj se delimitează de speculațiile din ultima perioadă, referitoare la o așa-zisă susținere a unor persoane în funcții publice. În cazul Spitalului Județean Gorj, funcția de manager este ocupată de o persoană care nu este și nici nu a fost vreodată membru al PSD, postul fiind ocupat prin concurs.
Însă, trebuie specificat că PSD Gorj nu susține și nici nu va susține persoane care nu respectă legea, care nu sunt capabile să gestioneze corect, din punct de vedere managerial, situația în instituțiile unde activează sau care nu confirmă încrederea ce le-a fost acordată. „Eu, personal, nu voi susține pe cineva care aduce prejudicii de imagine Organizației”, a declarat președintele PSD Gorj, Mihai Weber. PSD Gorj, prin vocea președintelui său, mai transmite că nu dorește ca aceste subiecte de scandal să umbrească realizările și investițiile făcute atât la Spitalul Județean, cât și la alte instituții din Gorj. ,,Tot ce știu este că atât eu, cât și Cosmin Popescu, ne-am zbătut pentru a aduce fondurile necesare pentru realizarea unor proiecte de investiții, pentru dotarea cu instrumentar și aparatură modernă și performantă a Spitalului, ori toate acestea au intrat într-un con de umbră din cauza permanentelor scandaluri care se țin lanț la această instituție”, a mai afirmat Weber. ,,Eu mă aștept de la orice om, că este membru PSD sau nu, care nu performează în activitatea profesională și știrbeşte imaginea unei instituții sau a unei echipe, să aibă minima decență de a-și prezenta demisia”, a concluzionat președintele PSD Gorj.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here