A crescut numărul infecţiilor respiratorii acute

178

dsp facuta de minePotrivit statisticii realizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în perioada 21-27 noiembrie anul curent, 1.518 persoane din judeţul nostru s-au prezentat la medic cu infecţii respiratorii acute. Numărul acestora este cu 191 mai mare decât cazurile înregistrate în săptămâna precedentă.

În ultima săptămână, peste 1.060 de gorjeni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii şi 458 cu pneumonii. Diferenţa mare dintre temperaturile înregistrate în timpul nopţii şi dimineaţa şi cele din timpul zilei este considerabil. Din acest motiv, numărul îmbolnăvirilor a fost în creştere.

Peste o mie de viroze

În săptămâna 21-27 noiembrie, potrivit statisticii DSP Gorj, 1.060 de persoane s-au prezentat la medic, fiind diagnosticate cu viroze. Pe parcursul săptămânii precedente au fost doar 868 de viroze. Din cauza acestor afecţiuni au ajuns la medic nu mai puţin de 112 copii cu vârsta de până la un an, 26 dintre ei necesitând internare. La categoria de vârstă 2-4 ani au fost 212 de cazuri şi 28 de internări. Nu mai puţin de 308 copii din categoria de vârstă 5-14 ani au fost diagnosticaţi cu viroze în ultima săptămână; 31 dintre ei au fost internaţi. Adulţii au fost puţin mai rezistenţi la viroze, aceştia fiind şi mai precauţi în privinţa aplicării măsurilor de prevenţie.

Peste 450 de pneumonii

Numărul cazurilor de pneumonie monitorizate în săptămâna 21-27 noiembrie se ridică la 458. Numărul internărilor, în această perioadă, a fost de 83. Aproape jumătate din totalul cazurilor de pneumonie se regăseşte la copii. Cei mai mici, de până la un an au fost, probabil, mai protejaţi; doar 28 de îmbolnăviri şi 10 internări au fost înregistrate la această categorie de vârstă. La categoria 2-4 ani au fost 63 de cazuri şi 25 de internări. De asemenea, au fost internaţi 22 de copii din categoria de vârstă 5-14 ani, unde totalul cazurilor de pneumonie din această săptămână a ajuns la 94.

Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii

Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here