471 de agenţi economici, verificaţi de Garda Financiară

177

finante 2În al doilea trimestru al acestui an, Garda Financiară Gorj a interprins numeroase activităţi, obiectivele principale ale secţiei fiind combaterea evaziunii fiscale, al disciplinei financiare şi a normelor de comerţ.

 

În perioada menţionată au fost interprinse acţiuni de control la 471 agenţi economici, din care un număr de 266 au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale totalizând 348.000 lei şi confiscări de bunuri şi sume în valoare de 34.705 lei, totalul amenzilor aplicate şi al sumelor de bani supuse confiscării în această perioadă fiind de 392.705 lei. Conform comisarului şef al Gărzii Financiare Gorj, Ion Pupăzan, au fost întocmite 27 acte de sesizare penală pentru infracţiuni de evaziune fiscală, prejudiciul total constatat fiind de 9.052.534 lei reprezentând impozite şi taxe sustrase de la plata către bugetul general consolidat al statului.

Produse etnobotanice, confiscate

Urmare a constatărilor DIICOT – Biroul Teritorial Gorj s-a constatat că o persoană din Craiova, administrator la o societate ce se ocupă cu comercializarea produselor etnobotanice, a procedat la desfăşurarea de astfel de operaţiuni şi pe teritoriul judeţului Gorj, fără să înregistreze punct de lucru şi fără să înregistreze veniturile obţinute. În acest sens, acesta proceda la contactarea de clienţi sau grupuri de clienţi care consumau produse etnobotanice pe care le comercializa la adresa unui apartament închiriat. În ceea ce priveşte produsele comercializate, acestea nu aveau documente legale. A fost constatat un prejudiciu cert în sumă de 2.192 lei, iar sumele de bani şi marfa a fost confiscată de către organele de cercetare penală.

Amenzi la târgul auto şi Ţânţăreni

În urma unei acţiuni de control în târgul săptămânal organizat în localitatea Ţânţăreni, unde s-a urmărit în special dacă agenţii economici prezenţi la târg deţin şi utilizează aparatele de marcat electronice fiscale şi dacă deţin documente legale pentru mărfurile expuse la vânzare. În timpul acţiunii, au fost confiscate mărfuri pentru care nu existau documente legale în valoare de 2.500 lei şi a fost dispusă suspendarea activităţii la trei agenţi comerciali care nu erau dotaţi cu case de marcat fiscale. De asemenea, în urma verificărilor din târgul auto din municipiu, privind documentele legale de provenienţa mărfii, au fost identificate două persoane fizice ce efectuau comerţ cu detergenţi fără a deţine documente legale de provenienţă. S-au confiscat de la cele două persoane detergenţi în valoare de 1.655 lei şi s-au aplicat amenzi contravenţionale în sumă de 1.000 lei fiecare. O altă persoană a fost identificată comercializând haine de circa 1.500 lei, şi în acest caz dispunându-se confiscarea.

Societate de construcţii, amendată

O societate din Târgu-Jiu care prestează servicii în domeniul contrucţiilor nu a putut prezenta documente legale de provenienţă pentru toate materialele înscrise în devizele de lucrări şi facturate beneficiarilor, fiindu-i confiscată şi făcută venit la bugetul de stat suma de 3.065 lei, reprezentând contravaloarea acestor materiale. Totodată a fost aplicată o amendă contravenţională de 6.000 lei. Aceiaşi faptă a fost săvârşită şi de o societate din municipiu, prestatoare de servicii în domeniul instalaţiilor termice, care nu a putut justifica cu documente legale materiale în valoare de 2.304 lei, sumă ce a fost confiscată odată cu aplicarea amenzii contravenţionale de 6.000 lei. De asemenea, la o societate din Târgu-Jiu s-a constatat că a utilizat în activitatea desfăşurată materiale de construcţii în valoare de 4.050 lei pentru care nu a prezentat documente de provenienţă, fapt pentru care s-a dispus sancţionarea contravenţională cu amendă de 6.000 lei şi confiscarea materialelor. La o societate din Târgu-Jiu s-a constatat că producea documente fiscale care atestau operaţiuni cu materiale pentru diverse societăţi ce operează în domeniul construcţiilor. S-a constatat că documentele produse sunt fictive, fiind întocmite cu scopul de a deveni documente justificative pentru respectivele societăţi. În ceea ce priveşte respectarea reglementărilor legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, Pupăzan a mai precizat că la un număr de 20 de operatori economici a fost dispusă suspendarea activităţii pentru neutilizarea sau nedotarea cu aparate electronice de marcat fiscale aplicându-se amenzi de 45.600 lei.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here