20 iulie – Ziua Aviației și a Forțelor Aeriene Române

513

Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene Române este sărbătorită, în fiecare an, la 20 iulie, când este prăznuit Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al piloților.

Aviatorii militari români sărbătoresc pe 20 iulie, sub patronajul ocrotitorului lor, Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, Ziua Aviaţiei şi a Forţelor Aeriene Române. Cu acest prilej, toate unităţile din subordinea Statului Major al Forţelor Aeriene vor desfăşura ceremonii militare şi religioase, concursuri sportive, simpozioane şi activităţi specifice tradiţiei militare.
Structură omogenă, suplă şi dinamică, Forţele Aeriene Române sunt o componentă modernă, consistentă, performantă din punct de vedere tactic, operativ şi strategic a sistemului naţional de apărare. Principalele misiuni ale Forţelor Aeriene Române constau în asigurarea suveranităţii spaţiului aerian al României, asigurarea transporturilor aeriene, cooperarea cu statele aliate în cadrul misiunilor de menţinere a păcii, participarea la înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale sau în cazul unor situaţii de urgenţă. În ultimii ani, Forţele Aeriene Române au participat la mai multe misiuni sub drapelul NATO şi al Uniunii Europene.
O altă direcţie importantă, care a devenit parte integrantă a activităţii Forţelor Aeriene Române, o constituie misiunile de intervenţie în situaţii de urgenţă civilă, cum sunt transporturile de persoane şi materiale, zborurile cu destinaţie umanitară ş.a. Între acestea pot fi menționate operațiile executate în anul 2011, în Libia, pentru evacuarea cetățenilor români şi străini aflați în zonă de conflict, zborurile pentru transport de echipament şi materiale în Turcia pentru ajutorarea populaţiei afectate de cutremur, misiunile din Spania, Germania sau Muntenegru. S-au efectuat, de asemenea, misiuni de zbor pentru evacuare medicală a bolnavilor în stare gravă către centre medicale de urgență, dar şi acțiuni de colectare şi transport al alimentelor şi materialelor de necesitate imediată, în zonele afectate de calamități. În cadrul Forțelor Aeriene a fost demarat principalul program de înzestrare al Armatei României, achiziția a 16 avioane de vânătoare F-16. Un alt program important de înzestrare este achiziția a șapte avioane de transport mediu-curier C-27 J Spartan, primele șase aeronave fiind deja operaționale în cadrul bazei de la Otopeni.
Cu ocazia sărbătorii Zilei Aviației Române şi a Forțelor Aeriene, luni, 20 iulie 2020, începând cu ora 10.00, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor, se va desfășura o ceremonie militară şi religioasă cu depuneri de coroane de flori în memoria eroilor aviatori.
Monumentul va fi survolat de aeronave militare din dotarea Forțelor Aeriene Române, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, aeronave civile din dotarea Școlii Superioare de Aviație Civilă și Aeroclubului României din subordinea Ministerului Transporturilor, o aeronavă de transport pasageri din dotarea Tarom, aeronavele echipei independente de acrobație aeriană Iacării Acrobați, precum și aeronave civile din dotarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli.
Pe timpul ceremoniei vor evolua aproximativ 15 aeronave militare ale Forțelor Aeriene Române: F-16 Fighting Falcon, C-130 Hercules, C-27J Spartan, IAR-330 Puma, IAR-99 Standard, IAR-99 Şoim, 3 elicoptere tip Mi-17 și EC-135, o aeronavă Cessna VC-560 aparţinând Ministerului Afacerilor Interne, 3 elicoptere IAR-330 Puma ale Serviciului Român de Informaţii, o aeronavă Tecnam 2006 și o aeronavă Piper Seneca V aparținând Şcolii Superioare de Aviaţie Civilă, 2 aeronave BN-2A Islander și o aeronavă Beechcraft King Air 90 aparținând Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială Elie Carafoli, o aeronavă Boeing 737 aparținând Tarom, 3 aeronave tip IAK- 52 aparținând echipei independente de acrobație aeriană din România, 5 aeronave Extra 300 aparținând Aeroclubului României.
Ceremonia va fi organizată în format restrâns, cu respectarea limitărilor impuse pentru prevenirea și combaterea noului coronavirus Covid-19.
Cu acest prilej, urez tuturor aviatorilor „Cer senin” și „La mulți ani!”.
A consemnat, Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here