119 persoane au primit îngrijiri la domiciliu

742

De la începutul acestui an şi până în prezent, aproape 120 de persoane din judeţul nostru au primit îngrijiri la domiciliu. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a plătit 240.000 lei pentru aceste servicii. Bugetul alocat judeţului nostru pentru îngrijirile la domiciliu a fost iniţial de 314.000 lei, fiind suplimentat cu suma de 18.000 lei.

La recomandarea medicilor de specialitate, bolnavii asiguraţi din judeţ pot solicita CJAS Gorj să fie incluşi în sistemul de îngrijiri la domiciliu. Serviciile sunt asigurate de medici sau firme care au încheiat contract cu CJAS, iar instituţia le decontează cheltuielile tratamentelor efectuate în acest sistem. Potrivit legilor în vigoare, bolnavul este dependent dacă nu poate îndeplini trei sau mai multe activităţi zilnice de bază fără ajutorul altei persoane şi are nevoie de îngrijire medicală, parţial dependent, dacă nu poate îndeplini cel puţin două activităţi zilnice de bază fără ajutorul altei persoane şi independent, dacă acesta îndeplineşte activităţile zilnice de bază fără ajutorul altei persoane, dar care, datorită afecţiunii cronice acute, necesită îngrijiri.

Plăţi de 240.000 lei
Pentru anul 2012, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a avut alocat un buget iniţial de 314.000 lei, pentru servicii de îngrijiri la domiciliu, suma fiind suplimentată cu 18.000 de lei. Până în prezent s-au făcut plăţi în valoare de 240.000 lei. „Bugetul iniţial pentru îngrijiri la domiciliu a fost de 314.000 lei, iar la data de 24 septembrie am primit o suplimentare de 18.000 lei, bugetul total fiind de 332.000 lei. Până în prezent avem efectuate plăţi de 240.000 lei. De la începutul anului şi până în prezent s-au emis 241 decizii, dintre acestea 119 persoane au beneficiat de serviciile pentru care s-au şi făcut plăţile”, a explicat Daniel Bondoc, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj. Conform legislaţiei în vigoare, perioada pentru care un asigurat poate beneficia de servicii de îngrijiri medicale la domiciliu se stabileşte de către medicul care a făcut recomandarea, cu obligativitatea precizării ritmicităţii sau periodicităţii serviciilor, dar nu mai mult de 90 de zile de îngrijiri, în ultimele 11 luni, în una sau mai multe etape.
Minodora SUCEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here