Ziua Porţilor Deschise, la IPJ Gorj

238

Picture 003Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj şi-a deschis ieri porţile pentru zeci de elevi gorjeni, curioşi să vadă cum arată maşinile de poliţie, maşinile cu radar sau chiar sediul IPJ Gorj. Aceştia au participat ieri la „Ziua Porţilor Deschise” la IPJ Gorj, eveniment organizat în cadrul „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”.

În fiecare an, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Gorj organizează, timp de o săptămână, o serie de acţiuni de conştientizare a cetăţenilor despre modul în care se pot preveni diferite infracţiuni, acţiuni reunite sub denumirea generică de „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”. Prima zi, cea de ieri, a fost „Ziua Porţilor Deschise” la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj. Cu această ocazie, zeci de copii, elevi la şcolile din municipiu, au avut Picture 021prilejul să participe la această acţiune şi să afle câte ceva despre viaţa de poliţist. Micuţii au fost impresionaţi de maşinile de poliţie şi de echipamentul folosit în investigarea cazurilor, fiind curioşi să vadă cum arată o dubă de poliţie pe interior. „Îmi place aici. E foarte frumos. Cel mai mult îmi plac maşinile şi vreau să mă fac poliţist când o să fiu mare, să prind hoţii şi să mă plimb cu maşina”, a spus unul dintre micii vizitatori adunaţi în faţa IPJ Gorj. „Campania „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” a început din această dimineaţă (n.r. 26 septembrie). În acest sens, colegii mei din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj au invitat elevi şi preşcolari de la unităţile de învăţământ din Târgu-Jiu la această acţiune intitulată „Ziua Porţilor Deschise”. Încercăm să-i obişnuim pe cei mici cu oamenii legii, să le arătăm că le suntem prieteni şi încercăm şi facem toate eforturile posibile să-i ajutăm pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni. De altfel, pe tot parcursul săptămânii vor fi derulate acţiuni de informare, atât în unităţile de învăţământ cât şi efectiv în stradă, acţiuni prin care încercăm să sensibilizăm populaţia cu privire la măsurile minime de autoprotecţie pe care trebuie să le ia pentru a nu cădea victime ale infractorilor”, a declarat Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj. Tot astăzi, poliţişti ai Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Picture 035împreună cu poliţişti de proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu au desfăşurat activităţi de informare a cetăţenilor din municipiu cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale activităţi pentru a nu deveni victime ale celor care săvârşesc infracţiuni contra patrimoniului. Aceste acţiuni s-au desfăşurat la Clubul Persoanelor Vârstnice, Piaţa Centrală şi zona complexurilor comerciale. De asemenea, poliţiştii le-au oferit cetăţenilor pliante cu recomandări preventive.

Astăzi: Prevenirea delincvenţei juvenile în şcoli

Pe parcursul acestei săptămâni, poliţiştii gorjeni, parteneri din celelalte instituţii publice, reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale şi elevi voluntari vor desfăşura acţiuni structurate pe diverse domenii de prevenire, precum: protejarea patrimoniului, delincvenţa juvenilă şi victimizarea minorilor, prevenirea delictelor silvice sau educaţia rutieră, în scopul de a sensibiliza populaţia cu privire la importanţa prevenirii criminalităţii şi la necesitatea adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Dacă ziua de ieri a fost rezervată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului, astăzi se vor desfăşura acţiuni ce au ca temă prevenirea delincvenţei juvenile în şcoli. Astfel, începând cu ora 10:00, se vor desfăşura mai multe activităţi în cadrul a trei unităţi de învăţământ din Târgu-Jiu: Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu”, Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” şi Şcoala Generală „Sfântul Nicolae”. Cele trei unităţi şcolare vor găzdui prezentarea de către elevi a unor materiale privind delincvenţa juvenilă, discuţii libere pe această temă, precum şi prezentarea de către poliţişti a unor cazuri din practica judiciară. Miercuri se vor desfăşura activităţi dedicate prevenirii victimizării minorilor, joi vor fi desfăşurate acţiuni de informare pentru prevenirea infracţiunilor stradale, în timp ce ziua de 30 septembrie este destinată siguranţei rutiere.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here