Zeci de cazuri de scleroză multiplă, în Gorj

346

La nivelul judeţului Gorj, potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), la sfârșitul anului 2015 au rămas în evidențele medicale 69 de cazuri. În primul trimestru din 2016 au intrat în evidențele medicilor 5 cazuri noi și au ieșit două, rămânând 72 de bolnavi cu scleroză multiplă. Pe parcursul trimestrului II au intrat în evidențele medicilor gorjeni încă 12 cazuri și au ieșit 5, rămânând 79 cazuri de scleroză multiplă.

Scleroza multiplă este o maladie care, în prezent, este incurabilă. Este o boală progresivă a sistemului nervos central (SNC), caracterizată prin episoade de inflamaţie şi demielinizare focală cu localizări multiple diseminate în timp. Simptomele sunt imprevizibile, în ansamblu incluzând oboseala, pierderea vederii, slăbiciune în picioare şi braţe, rigiditate, spasme musculare, ameţeală, încetinirea vorbirii şi altele, potrivit www.smromania.ro.

Numărul îmbolnăvirilor, în creștere
Numărul persoanelor diagnosticate cu scleroză multiplă este din ce în ce mai mare. Numai la nivelul judeţului nostru, la finalul anului trecut au rămas în evidențele medicale 69 de cazuri, numărul acestora crescând în primele două trimestre ale anului 2016. “La începutul anului trecut erau în evidenţele noastre 75 de persoane cu scleroză multiplă; pe parcursul anului au intrat în evidenţe alţi 28 de bolnavi, timp în care 34 au ieşit din evidenţe. Astfel, la finele anului 2015, au rămas în evidenţe 69 de bolnavi diagnosticaţi cu scleroză multiplă. În primul trimestru din 2016 au intrat în evidențele medicilor cinci cazuri noi și au ieșit două, rămânând 72 de bolnavi cu scleroză multiplă. Pe parcursul trimestrului II au intrat în evidențele medicilor gorjeni încă 12 cazuri și au ieșit 5, rămânând 79 cazuri de scleroză multiplă”, a explicat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Boala tinerilor…
Scleroza multiplă afectează sistemul nervos central şi este diagnosticată, în general, la persoane cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.
Scleroza multiplă (SM), numită și scleroză în plăci, scleroză diseminată, este o boală inflamatorie în care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier și măduva spinării sunt deteriorate.
Numele de scleroză multiplă se referă la cicatricile (sclerele —mai cunoscute sub numele de plăci sau leziuni) aflate în special în substanţa albă a creierului și măduvei spinării.
M.S.

1 COMENTARIU

  1. Ati facut statistica. ..v-ati spalat pe maini si ati incasat salariul. Sa faceti doar statistici in rest nimic …oamenii acestia au nevoie de ajutor, multi dintre ei pe langa faptul ca nu au bani nu au nici cunostintele necesare pentru a se putea ingriji si a-si usura cat de cat suferinta imensa prin care trec. Doctori nepasatori si lacomi ,presa mediocra care se bucura ca a aflat statistica sa aiba ce publica. ..o mizerie totala, oameni mici. .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here