Zăpadă de un metru la Rânca!

2222

A nins ca în basme în stațiunea care acum este mai pustie ca niciodată nu doar în timpul săptămânii, ci și în weekend. Rânca are de ieri zăpadă de aproape un metru pe pârtiile adorate de schiori și de peste un metru mai spre „coada” stațiunii, acolo unde drumarii au avut de lucru din plin. A nins încă de duminică seara, iar ieri la prânz stratul de omăt trecea de o jumătate de metru, singurul cabanier care încă nu s-a „predat” și a rămas în vârful muntelui, Constantin Pănescu, mărturisind că se săturase să tot îndepărteze zăpada de pe terasa pensiunii sale. „De două ori am curățat de azi dimineață și tot îmi ajunge la genunchi aici. Mașina e îngropată sub zăpadă, că dacă are o jumătate de metru acum la prânz, peste câteva ore va fi și mai mare. Se face de un metru până miercuri când spun meteorologii că se va opri acest val de ninsori. Vorbesc de pârtie, un loc în care acum este foarte frumos. Păcat că nu are cine să se bucure de zăpadă. Noi suntem obișnuiți cu ea, o să avem și de Paști, dar plângem pentru că nu avem turiști și copii care să se bucure de ceea ce avem aici. Școlile sunt închise acum, dar situația e de așa natură că nu poate nimeni să vină să se dea măcar cu o săniuță”, a spus, cu regret, Constantin Pănescu.
Puține sunt mașinile care urcă sau coboară spre Rânca în această perioadă. Mai multe erau cele ale drumarilor care interveneau pentru a menține carosabilul circulabil, traficul către stațiune desfășurându-se în condiții de iarnă bune, chiar dacă a nins în continuu. „Spre coada Râncii are și un metru grosime pentru că a nins abundent și acolo mai e și viscolită. Am intervenit cu mai multe utilaje pe parcursul zilei, sub coordonarea directă a directorului regional de la Craiova. Lipsesc turiștii, din păcate, pentru că în rest totul e frumos după ce a nins atât de mult”, a spus unul dintre drumarii aflați la muncă pe porțiunea de Transalpina ce leagă Rânca de Novaci.
Printre cei care regretă că lumea nu se poate bucura de această zăpadă, prima căzută în Gorj din martie anul trecut și până acum, este și Mărioara Babu, băcița de pe Transalpina, care încearcă să stea în casă cât mai mult timp. „E zăpada mieilor, păcat că nu ne putem bucura pe deplin de ea, dar important este să stăm în casă în această perioadă pentru a avea cât mai puține îmbolnăviri. Să trecem cu bine de această perioadă și o să avem ocazia să ne bucurăm și de lucrurile obișnuite din viața noastră”, a spus băcița.
Ninsorile abundente de acum s-au produs în condițiile în care Gorjul se află sub cod portocaliu de ninsori până mâine. Prognozele de până acum s-au adeverit din plin, chiar dacă în restul județului, în zonele nemontane, a nins mai puțin.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here