Weekend plin pentru salvamontiştii gorjeni

358

Este din ce în ce mai evident că dezvoltarea explozivă a activităţilor turistic-sportive în zona montană, promovarea făcută acestora şi îmbunătăţirea căilor de acces către munte au făcut ca numărul turiştilor să crească şi implicit şi numărul de accidente montane. Numai în weekendul care tocmai s-a încheiat la nivel naţional au avut loc 50 de intervenţii ale salvamont în care au fost salvate 58 de persoane în 18 din cele 24 de judeţe cu zonă montană. Nici salvamontiştii gorjeni, responsabili cu una dintre cele mai mari zone de activitate din ţară, nu au fost ocoliţi de evenimente, ei fiind solicitaţi să intervină la un număr de patru intervenţii, trei în cursul zilei de sâmbătă şi una în ziua de duminică.

Acţiunile de sâmbătă au fost o premieră pentru salvamontiştii gorjeni, întrucât toate trei s-au desfăşurat simultan şi în trei locaţii diferite. Astfel, un echipaj de salvamontişti a acţionat în masivul Vâlcan pentru căutarea-salvarea unui grup de trei turişti francezi surprinşi de furtună în zona de creastă şi rămaşi blocaţi într-o zonă abruptă la retragerea în grabă de pe munte. În acelaşi timp, un apel sosit prin dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Gorj anunţa salvamontiştii despre producerea unui nou eveniment montan în zona vârfului Reciu din masivul Parâng, unde un copil suferise un traumatism cranian sever în urma căderii de pe o stâncă. “Imediat salvamontiştii gorjeni, cu o ambulanţă salvamont, au plecat către zona evenimentului. În drum, echipajul de intervenţie s-a completat cu un echipaj medical din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj – substaţia Bumbeşti Jiu, gravitatea cazului putând impune acordarea unui prim ajutor medical specializat, superior celui pe care îl deţin salvamontiştii. În prima parte, ambele acţiuni s-au desfăşurat, în condiţiile unei furtuni puternice pe munte, furtună însoţită de descărcări electrice”, a precizat Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
La puţin timp, un al treilea apel de urgenţă a trimis o altă echipă de salvamontişti să intervină în ajutorul unei persoane care suferise o fractură la membrul inferior, în zona Rânca. Echipajul de salvamontişti din baza Salvamont Rânca a intervenit cu promptitudine, au acordat primul ajutor medical şi au ţinut persoana accidentată în cabinetul medical al bazei salvamont până la sosirea ambulanţei solicitate pentru preluarea victimei. Cele trei acţiuni simultane au constituit o adevărată „piatră de încercare” pentru salvamontiştii gorjeni, implicând o gestionare perfectă a resurselor de intervenţie, umane şi materiale, o colaborare şi coordonare exactă cu celelalte resurse implicate în eveniment, dar finalizarea cu succes a celor trei intervenţii simultane confirmă capacitatea de intervenţie, dotarea şi pregătirea foarte bune ale salvamontiştilor gorjeni.

Persoană dispărută în munți, recuperată de salvamontiștii gorjeni
Ca să încheie săptămâna bine, şi duminică salvamontiştii gorjeni au fost solicitaţi să intervină pentru găsirea unei persoane dispărute în masivul Parâng în zona muntelui Mohorul. Persoana a fost găsită de salvamontişti, i s-a acordat primul ajutor medical, întrucât suferise multiple traumatisme şi plăgi în urma căderii într-o zonă accidentată, apoi fiind transportată cu ambulanţa salvamont până în locul unde a putut fi preluată de către o ambulanţă S.M.U.R.D.
“Acţiunile soluţionate cu succes de salvamontiştii gorjeni confirmă bunul nivel la care se desfăşoară această activitate la nivelul judeţului nostru, precum şi încrederea şi sprijinul acordat de către Consiliul Judeţean Gorj, singura instituţie care susţine si finanţează activitatea de salvare montană”, conchide Sabin Cornoiu, directorul Salvamont Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here