Viziunea USL pe energie, lansată la Târgu-Jiu

314

viziune1Prioritatea este sectorul energetic au explicat, într-o formă sau alta, vineri la Târgu-Jiu, reprezentanţii Uniunii Social Liberale (USL). În discursul celor prezenţi, s-a menţinut ideea că soluţia pentru relansarea creşterii economice şi crearea de noi locuri de muncă, este ca ţara să se constituie într-un pol energetic regional.

Documentul USL arată că obiectivul principal al politicii economice, în perioada următoare, trebuie să-l constituie relansarea şi modernizarea economiei româneşti, iar în viziunea USL, sectorul energetic “trebuie să joace un rol esenţial” în desfăşurarea acestui proces.

 

Potrivit Strategiei USL, România dispune de resurse de energie primară: ţiţei, gaze naturale, viziune2cărbune, minereu de uraniu şi de un potenţial important de resurse regenerabile. Nivelul zăcămintelor de ţiţei cunoscut şi exploatabil este apreciat la 74 milioane tone, rezervele de gaze naturale sunt estimate la 185 miliarde metri cubi, în timp ce resursele de huilă cunoscute sunt de 755 milioane tone, din care 105 milioane sunt exploatabile. De asemenea, resursele de lignit sunt estimate la 1.490 milioane tone, din care 455 milioane tone exploatabile. Rezervele de minereu de uraniu existente şi exploatabile asigură cererea pentru funcţionarea unităţilor nuclearoelectrice de la Cernavodă, documentul neprecizând o cantitate anume. Strategia USL în domeniul securităţii energetice îşi propune implementarea unui program pentru diversificarea surselor şi rutelor de aprovizionare, în paralel cu limitarea dependenţei de aprovizionarea cu resurse energetice din import. La acest capitol, proiectul USL mai prevede, printre altele, promovarea investiţiilor pentru creşterea capacităţii de producţie a energiei electrice, descoperirea unor noi rezerve de hidrocarburi, dublarea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, atragerea de capital privat în investiţiile din domeniul surselor regenerabile. Între proiectele prioritare ale USL se numără realizarea complexelor energetice (CE) Oltenia şi Hunedoara, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, atragerea de capital pentru investiţii de mediu şi retehnologizări, inclusiv construirea de grupuri energetice noi la CE Oltenia şi Hunedoara, creşterea gradului de valorificare a potenţialului hidroenergetic al României, energia din surse regenerabile.

Energia pe cărbune

De altfel, preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, vineri, la lansarea Strategiei pe Energie a României a USL că, sub conducerea Uniunii, statul îşi va folosi întreg potenţialul energetic, accentul punându-se, în viziunea useliştilor, pe energia produsă pe cărbune care este de viitor. “România, sub conducerea USL va dori să îşi folosească întreg potenţialul energetic. Este foarte bine să avem potenţial nuclear şi trebuie să continuăm investiţiile pentru grupurile 3 şi 4 de la Cernavodă. Sunt un ecologist convins şi ţin la faptul că trebuie să investim în energii verzi, regenerabile. Pentru noi, energia produsă pe cărbune este de viitor şi trebuie să ne bazăm pe ea cel puţin în următorii 20 de ani. Cred că ăsta e mesajul pe care trebuie să îl transmitem foarte clar, nu se pune problema să vindem şi să închidem facilităţile de producţie a energiei pe cărbune, se pune problema să le folosim eficient, să folosim toate investiţiile în protecţia mediului”, a spus Ponta.

Modernizări de termocentrale

Alte proiecte se referă la continuarea producţiei de apă grea la RAAN Drobeta Turnu Severin, la preţuri competitive, extinderea activităţilor de explorare şi exploatare a zăcămintelor de ţiţei din bazinul Mării Negre, identificarea zăcămintelor exploatabile din şisturi bituminoase, iniţierea de parteneriate pentru modernizarea termocentralelor Elcen Bucureşti, Iernut şi Doiceşti, realizarea centralei hidroelectrice de la Tarniţa-Lăpusteşti şi de la Islaz, creşterea gradului de valorificare a potenţialului hidroenergetic în amonte de Porţile de Fier I, Islaz şi Bistriţa. În ceea ce priveşte cogenerarea de înaltă eficienţă, aceasta este văzută ca soluţia de alimentare cu apă caldă şi căldură a României, domeniu în care se produce 24% din producţia de energie a ţării. Un rol important în acest capitol revine autorităţilor locale, care pot valorifica şi asigura cele mai bune surse de apă caldă şi căldură.

Necesar de investiţii

Potrivit strategiei USL, necesarul de investiţii în sectorul energetic este estimat la circa 30-35 miliarde de euro, dintre care 12 miliarde de euro ar urma să fie folosiţi în domeniul producţiei de energie electrică, 2,2 miliarde euro în subsectorul minier pentru corelarea capacităţii de producţie cu cererea de cărbune şi uraniu, iar 1,5 miliarde euro în domeniul petrolier pentru lucrări de exploatare şi producţie. Lansarea strategiei energetice a USL a avut loc în prezenţa preşedinţilor celor trei partide PSD, PNL şi PC, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin şi a mai multor preşedinţi de filiale judeţene ale USL.

A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here