Victor Ponta: ,,Marea Unire a românilor poate începe odată cu alegerile prezidențiale”

288

Domnule Victor Ponta, vorbiți constant despre o „Mare Unire a românilor”. Ce înseamnă aceasta mai exact?
Marea Unirea înseamnă să dărâmăm zidurile care au fost construite între noi, zidurile între cei din Ardeal şi cei din Moldova, între cei din Muntenia şi cei din Banat, între cei de dreapta și cei de stânga, între cei bogaţi şi cei săraci, între cei care lucrează la stat şi cei care lucrează în privat, între bătrâni şi tineri, pacienți și medicii, profesorii și părinții. S-au construit zece ani numai ziduri. Rolul Preşedintelui este acela de a-i trata pe toţi în mod egal, să le garanteze tuturor românilor accesul egal la drepturi, respect, siguranţă şi stabilitate. De aceea, îi chem pe oameni alături de mine, să dărâmăm toate aceste ziduri, să fim mândri că suntem români şi să facem din nou acea unire de care România are nevoie!

Credeți că România de astăzi are nevoie de un astfel de proiect?
Cu siguranță! România are nevoie de un stat modern, implicat activ în viaţa celor care au nevoie de sprijin, dar discret şi corect cu cei care au nevoie doar de reguli clare şi durabile, o Românie solidară în care avuţia este distribuită corect şi în care cetăţenii se ajută între ei, acesta este sensul Marii Uniri pe care o propun la 100 de ani de la momentul sublim din 1918.

Cum considerați că se poate realiza această „Mare Unire”?
Marea Unire a românilor poate începe odată cu alegerile prezidențiale. Primul pas după 16 noiembrie este să oprim scandalul, să punem capăt stării de conflict din societatea noastră, să pacificăm România şi să orientăm toate resursele pe care le avem spre construcţie, spre dezvoltare, spre bunăstare, spre unitate. Este esențial ca Preşedintele României să își asume rolul dat de Constituţie, transformarea sa într-un actor politic util societăţii şi instituţiilor publice şi transmiterea unei noi atitudini, bazate pe dialog, mândrie şi ambiţie pentru România.

Ce veți face în acest sens din postura de Președinte?
În aceşti ani, ca prim-ministru, am demonstrat că pot uni românii, că pot promova politici care să îi ajute atât pe cei mai defavorizaţi (pensionarii, tinerii absolvenţi, locuitorii satelor, cei în vârstă, cei bolnavi), cât şi pe cei mai competitivi şi performanţi români din cele mai dinamice componente ale economiei.
Ca președinte, obiectivul și angajamentul meu central este ca fiecare român să se bucure, treptat, de efectele pozitive ale rezultatlor guvernării în propriul nivel de trai – fiecare să se bucure cu adevărat de viaţa acasă, în România. Certitudinea pe care o ofer eu românilor este stabilitatea, reclădirea țării, munca asiduă şi siguranţa, după un deceniu de ceartă şi scandal. Adică exact acele condiţii necesare pentru a realiza, după 100 de ani, Marea Unire a românilor într-o ţară puternică în care se poate trăi în sfârşit mai bine.

Vorbiți adesea despre o „schimbare până la capăt”. Ce înseamnă această schimbare?
România are o şansă extraordinară de schimbare adevărată, profundă și completă a tot ceea ce a fost rău şi ne-a despărțit în aceşti zece ani. Schimbarea înseamnă un alt mod de a face politică, de la nivelul primarului de comună până la cel de oraş, la consilierul județean, la parlamentari și miniștri. Această schimbare se poate face de la cel mai mic nivel până la vârf.
Schimbarea o facem pentru că avem nevoie de ea, nu pentru că aşa vor unii sau alţii, care nu au legătură cu realităţile de zi cu zi.  Schimbarea nu este un scop în sine. Ea trebuie să aducă bună guvernare, eficienţă economică, echitate socială, prosperitate pentru cât mai mulţi şi protecţie celor care au nevoie de sprijinul celorlalţi.

Și credeți că ați putea aduce această schimbare din postura de președinte?
Nu doar că pot, ci este datoria mea. Avem datoria față de țară ca următorul preşedinte să nu reprezinte, de fapt, o continuare a modului în care s-au făcut lucrurile până acum, practic un al treilea mandat al lui Traian Băsescu. La doi ani după ce 7,4 milioane de români au mers la vot şi au spus că dorinţa lor este de a opri regimul Băsescu, putem în sfârșit să facem această schimbare până la capăt şi putem să facem dreptate pentru cei care au fost nedreptățiți. Putem pune astfel capăt unei perioade de 25 de ani de tranziţie și ne putem asigura că despre nicio generație viitoare nu se va mai spune că a fost una „de sacrificiu”.
M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here