Viața în pași de dans / Gabriel Dan Chiriac: „Orice pasiune din tinerețe poate asigura – constructiv – o viață fericită și plină de realizări sufletești și materiale”

1356

Gabriel Dan Chiriac, preşedintele Clubului Montan „White Wolf” din Baia de Fier, este omul care a stabilit un nou record național la paraşutism, depășindu-l pe cel al generalului Baştan, înregistrat în anul 1970. Acum, el se pregăteşte pentru doborârea recordului european, Chiriac urmând să realizeze un salt cu paraşuta de la peste 11.000 de metri. Între timp, el se ocupă de clubul pe care-l conduce, implicându-se trup și suflet în toate activitățile organizate. Despre toate acestea G.D. Chiriac ne-a vorbit pe larg, într-un interviu acordat în exclusivitate cotidianului nostru.

Reporter: Cum a fost anul 2016 pentru White Wolf Club?
Gabriel Dan Chiriac: Dacă ne raportăm la 2015, când am înregistrat 85 acțiuni oficiale, 2016 constituie un an relativ slab, cu cele 66 acțiuni realizate. Dar adevărata valoare a anului de care tocmai am trecut, o dau realizările noastre prin prisma rezultatelor. Așa că, ce rost are să ne mai gândim la istorie? Putem doar să enumerăm realizările și să sperăm că viitorul ne va rezerva mai multe surprize plăcute. Pe ansamblu, ne declarăm mulțumiți cu ceea ce am realizat și ne invităm colaboratorii la un nou an plin de provocări.
În 2016 am organizat 42 acțiuni, din care șapte raiduri montane, șapte acțiuni interne (cercetare, amenajare, etc.), șase competiții sportive, două competiții cultural-educativ-artistice, patri tabere tematice montane, o tabără de artă plastică, 10 conferințe și cursuri cu diferite tematici, două acțiuni de promovare națională a zonei, două acțiuni sociale, o acțiune de mediu. La acestea se adaugă participarea membrilor noștri la 10 acțiuni socio-culturale și 14 acțiuni sportive la nivel național.
În intenție au fost mai multe activități, dar factorul economic a fost decizional. Lipsa unei susțineri financiare reale ne forțează să desfășurăm doar acele acțiuni ce nu generează costuri excesive.

Rep.: Cu ce probleme vă confruntaţi la club?
G.D. Chiriac: Clubul se identifică doar prin societatea pentru care își desfășoară activitatea și, în această situație, problemele societății sunt și problemele clubului. În primul rând, este vorba de onoare, responsabilitate și respect. Trei deziderate devenite tot mai intangibile în “societatea modernă”. Iar din păcate problema vine din istorie, fiind transmisă din generație în generație. Fiind un club deschis, oricine are posibilitatea să ni se alăture. Dar “intră cine vrea – rămâne cine poate!” și sunt tot mai puțini cei care fac față rigorilor unei școli pentru viață.
Clubul nostru, ca multe alte cluburi din România, are scopul final de a pregăti oameni pentru a înfrunta viața cu zâmbetul pe buze. Oameni pentru care “onoare”, “responsabilitate”, “respect”, nu sunt doar etichete politicianiste, ci adevărate scopuri de viață. Mărturie stau majoritatea membrilor noștri care, deși provenind din medii sociale diferite, și-au însușit o conduită de viață ce le-a facilitat, la maturitate, atingerea culmilor succesului și împlinirii personale. Din păcate, tot mai puțini tineri sunt dispuși să-și sacrifice plăcerile efemere pentru a trudi în formarea unor caractere puternice de învingători. Dacă anul 2016 îl catalogăm din prisma aceasta, atunci putem afirma că a fost unul mediocru. Am plecat la drum cu peste 30 de tineri. După un an greu, de formare intensă, din noroi am reușit să extragem și să șlefuim mai puțin de 10 diamante. Mărimea și strălucirea lor mai estompează din gustul amar al pierderii celorlalți colegi. Privind însă partea plină a paharului, ne putem mândri cu Roxana LĂȚOIU, Raluca și Roxana COCONEȚU, Radu ORZAN, Ivana FILIGEAN și Andra FLONDOR. Aceștia se alătură “veteranilor” care formează nucleul de rezistență al clubului.

Cât despre cei “pierduți”, ei s-au întors la zilele amorfe care se rostogolesc una după alta prin șanțurile istoriei. Iar aici o mare parte din vină aparține familiei și societății care nu-și dau absolut deloc interesul pentru a forma caractere puternice, capabile să ducă mai departe și mai sus viitorul acestei țări. Sunt conștient de gravitatea acestei afirmații, dar nu trebuie să fii vizionar ca să-ți dai seama că suntem într-un vid socio-uman care nu poate genera nimic bun pentru viitor.
După factorul uman, a doua problemă a clubului și a O.N.G.-urilor este supraviețuirea financiară. Cum legislația insuficientă și strâmbă este praf în ochi, nimeni nu se înghesuie să susțină activități din care estimează că nu poate obține măcar un capital de imagine. Prin refuzul de a face compromisuri și inginerii financiare, ne-am condamnat la limitarea activităților în funcție de posibilitățile materiale. Am renunțat la “sponsorii” interesați și ne susținem acțiunile doar prin eforturile financiare propri (fără a percepe cotizații sau alte fonduri de la membri) și prin programele desfășurate în comun cu partenerii de onoare.

Rep.: Ce activități veți derula în cadrul Clubului White Wolf în acest an?
G.D. Chiriac: Față de anii trecuți, nu avem în vedere ceva deosebit. Lucrăm la consolidarea portofoliului în paralel cu perfecționarea membrilor. Vom susține continuarea competițiilor deja consacrate, câteva tabere tematice montane și tabăra de artă. Intercalat printre acestea, vom avea de lucru, în sistem voluntar, cu întreținerea obiectivelor realizate până acum – trasee turistice, de via ferrata și de alpinism-escaladă. În plus avem în vedere amenajarea a încă trei trasee turistice lungi (trasee de o zi), a două trasee de via ferrata și a deschiderii unei noi zone de escaladă. De asemenea, vom susține parteneriatele existente prin cursuri, conferințe și acțiuni socio-culturale și de mediu.

Rep.: Pentru cei interesați, aţi stabilit agenda clubului pentru 2017?
G.D. Chiriac: Pentru încadrarea în calendarul sportiv național, încă din luna noiembrie am înaintat, prin intermediul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Gorj, către Ministerul Sportului și Tineretului, planul calendar oficial: Cupa White Wolf – 29 aprilie 2017; Memorialul Cezar Vărgulescu – 13-14 mai 2017; Air Wolf Festival – 26-28 mai 2017, Trofeul Rando Carpați – 10 iunie 2017; Trofeul Prieteniei – 23 septembrie 2017. Tabăra de Artă Plastică a fost planificată pentru perioada 19 – 23 iunie 2017. Taberele tematice montane le vom stabili în funcție de solicitări și timpul disponibil. Oricum, toate aceste date vor fi afișate în aceste zile pe site-ul clubului (www.white-wolf-club.org) și vor fi actualizate în funcție de condițiile meteo din perioadele respective.

Rep.: Toate aceste activități organizate de club sunt susținute și extern?
G.D. Chiriac: Din fericire, datorită rezultatelor obținute până în prezent și a consecvenței de care am dat dovadă, am reușit să ne menținem parteneriatele și susținerea instituțiilor cu care colaborăm: Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Gorj, Federația Națională și Asociația Județeană Sportul Pentru Toți, Societatea Națională de Cruce Roșie, Serviciul Public Județean Salvamont Gorj, Clubul Alpin Român, Școala Alpină Craiova, Asociația Cercetașilor Tradiționali din România, instituții administrative, culturale și de învățământ zonale.
Din experiența anilor trecuți, am considerat mai oportun să facem demersuri pentru susținerea activităților cu materiale decât cu fonduri, având în vedere reticența posibililor susținători în a efectua sponsorizări.

Rep.: Cum a fost 2016 pentru G.D. Chiriac?
G.D. Chiriac:  Privit prin prisma clubului – proiectul de suflet care îmi dă motivația existențială – 2016 a fost un an normal, dar cam sărac în activități. Din fericire, am un serviciu care îmi permite lejeritate în mișcare și organizarea timpului, astfel încât să pot susține permanent angajamentele asumate. În rest, nimic nou sub soare: zile bune sau rele, aglomerate sau “aerisite”, dezamăgitoare sau exuberante, dar toate trăite la intensitate maximă.
Nu are rost să contabilizez rezultatele pozitive, pentru că ziua de ieri este deja istorie, iar cele negative reprezintă un motiv în plus pentru a fi mai bun în ziua de mâine.

Rep.: În plan personal, care este cel mai important proiect pentru 2017?
G.D. Chiriac: Cred că existăm pentru a lăsa o urmă pe acest pământ. În spiritul acestei legi, sper să pot aduce în România recordul european de înălțime la salt cu parașuta. Acest proiect poate fi realizat doar până în luna aprilie datorită condițiilor speciale pe care le necesită (în caz contrar va trebui să asteptăm iarna viitoare). Pe termen lung proiectele mele coincid cu proiectele Clubului White Wolf. Și cred că am destule ca să pot fi un om fericit.

Rep.: Pentru recordul european de salt cu paraşuta ştiu că aţi început deja pregătirile. În ce constau acestea şi ce urmează?
G.D. Chiriac: Într-adevăr, am demarat pregătirile directe pentru noul record. Asta însemnând că, de fapt, pregătirile indirecte – tehnice – au fost continue de la obținerea recordului național din 12 aprilie 2015. În luna decembrie 2016 am efectuat verificările medicale de altitudine în barocameră, ajungând fără probleme la 11.000 metri. Sperăm să depășim și fizic această altitudine, asta dacă tehnica și natura vor ține cu noi. Din punct de vedere material, avem susținerea totală a Aeroclubului României, care a fost alături de noi încă de la demararea proiectelor, din 2012.
Următorul pas îl constituie un zbor și un salt de verificare de la înălțime medie, circa 4.000 metri, cu scopul testării operaționale și a coordonării traficului aerian.
Dacă “toate planetele se aliniază corespunzător”, atunci sperăm să aducem primăvara în cădere liberă la peste 350 km/h.

GOPR1426.MP4_20160214_174334Rep.: După stabilirea acestui record ce vă mai propuneţi? Care ar fi următoarea „ţintă”?
G.D. Chiriac: Normal că … un alt record! Urmărim să aducem în țară și câteva recorduri mondiale, dar fiind vorba de costuri proporționale cu amploarea proiectelor, este prematur să anticipăm evoluția lucrurilor. Depindem foarte mult de echipamente și materiale speciale, ce impun condiții și prețuri ridicate. Iar în momentul de față, companiile românești nu sunt dispuse la o angajare în asemenea proiecte, deși capitalul de imagine și promovare este imens.

Rep.: Pentru tinerii care doresc să vă calce pe urme ce sfaturi aveți?
G.D. Chiriac: Să nu o facă decât dacă sunt dispuși la sacrificii pentru a-și atinge țelurile dezvoltării personale. OȚELUL SE CĂLEȘTE ÎN FOC! Orice fentare sau eschivă de la Legile Jocului (a se citi Legile Vieții) îi reîntorc în mocirla din care abia s-au smuls. “Sacrificând” anii tinereții prin formarea permanentă a trupului și spiritului, își asigură un drum ascendent și sigur pentru cucerirea Everestului personal.
În altă ordine de idei, sporturile extreme îți oferă necesarul de adrenalină și te disciplinează și te călesc pentru viață. Oricine este capabil să dea cu piciorul în minge, dar nu oricine poate supraviețui în condiții extreme. Cu răbdare, antrenament și pasiune, oricine poate deveni orice își dorește. Trebuie doar să-și dorească cu adevărat și să lupte total pentru atingerea obiectivelor.

DSC03772Rep: În loc de final …
G.D. Chiriac: Un sfat pe care-l ofer tuturor celor dispuși să-l asculte: TRANSPUNE-ȚI PASIUNILE ÎN VIAȚĂ! Orice pasiune din tinerețe poate asigura – constructiv – o viață fericită și plină de realizări sufletești și materiale. Viața nu este roză, nu uită și nici nu iartă! Mai devreme sau mai tarziu, totul se plătește. Așa că, fiecare să aibă grijă ce dă, pentru a ști ce va primi!
A consemnat Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here