Vaccinarea anti-HPV a avut mai mult succes în mediul rural

380

spital facuta de mineCampania de vaccinare a fetiţelor cu vârste între 14-15 ani împotriva cancerului de col uterin ce a demarat în judeţul nostru în luna noiembrie a anului trecut a fost mai reuşită în mediul rural.

Astfel, din totalul de 107 fete imunizate, 60 dintre acestea au fost cele care locuiesc la sate.

Un număr de 107 fetiţe din judeţul Gorj au fost vaccinate până în prezent împotriva cancerului de col uterin. S-a făcut gratuit, la cabinetele medicale din şcoli sau la medicii de familie de care aparţin. „Vaccinarea se face în trei doze. Cea de-a doua se efectuează la o lună şi jumătate după prima, iar a treia la maxim şase luni de la prima înţepătură”, a declarat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj. Aceasta a mai spus că din data de 19 februarie, Ministerul Sănătăţii a luat decizia ca şi femeile cu vârsta peste 24 de ani să se poată vaccina gratuit, la cabinetele ginecologice şi la cele de planificare familială din sistemul sanitar. În prezent, la nivelul judeţului nostru, doar medicii de familie sunt cei care îşi pot vaccine pacientele în cabinetele proprii. “Noi avem în stoc o mie şapte sute de doze, dar nu le-am împărţit cabinetelor medicilor de familie. Atunci când aceştia primesc o solicitare din partea unei paciente, ni se vor adresa nouă, iar noi vom trimite doze pentru imunizarea persoanei în cauză”, a mai spus Piţian. De altfel, cabinetul de planning familial din cadrul Spitalului Judeţean Gorj a consiliat în ultimele zile câteva femei care au cerut detalii cu privire la vaccinarea anti-HPV. “O să avem şi noi în curând doze de vaccine, însă cei care sigur pot începe imunizarea şi la femeile de până la douăzeci şi patru de ani sunt medicii de familie”, a spus o doctoriţă de la planning.
Cervarix, bine înţeles în rândul oamenilor de la ţară
Importanţa vaccinării împotriva cancerului de col uterin cu vaccinul Cervarix a fost mai bine înţeleasă în judeţul Gorj de către femeile din mediul rural. “Părinţii de la sate au fost mult mai receptivi şi au arătat că le pasă de sănătatea fetiţelor lor. Cred că dacă cei de la oraşe se informează majoritatea de pe internet, oamenii de la ţară au încredere în sfaturile medicilor de familie”, a mai completat purtătoarea de cuvânt a DSP Gorj. Până în prezent, în urma celor 107 imunizări nu a fost reclamat niciun caz care să prezinte efecte adverse.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here