Unic în Gorj, Spitalul Orăşenesc Novaci, dotat cu scintigraf

2091

După ce, în 2016, un sistem modern de elongaţii a intrat în dotarea Spitalului Orăşenesc Novaci, un alt aparat de ultimă generaţie va fi pus în funcţiune aici. Este vorba despre un scintigraf. Cu ajutorul acestuia se vor putea depista din timp boli grave.

Conducerea Spitalului Orășenesc din Novaci continuă investiţiile în aparatură. De această dată este vorba despre un aparat cu care se mai pot lăuda doar câteva spitale din țară. În aceste zile, vor fi puse la punct toate detaliile achiziționării, iar aparatul va deveni funcțional în câteva luni, a explicat managerul unităţii sanitare. „Spitalul nostru se dotează cu un scintigraf, care depistează orice tip de cancer. În ţară sunt puţine astfel de aparate; este achiziţionat printr-un contract de parteneriat public-privat. Noi punem la dispoziţie spaţiul pentru care luăm chirie şi dânşii ne oferă 10 procente din venituri. Este superior în diagnostic CT-ului şi RMN-ului. Vor fi depistate şi cazurile de cancer tiroidian şi absolut orice tip de tumoră care se poate dezvolta în organismul uman”, a precizat Emil Grigore, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci.

Investigaţii moderne…
Scintigrafia este o metodă de investigaţie modernă, nedureroasă, ce permite detectarea a numeroase afecţiuni care se regăsesc atât la scară structurală, cât şi funcţională a organelor sau sistemului osos, precum şi a unor procese funcţionale şi patologice ale organelor examinate cum sunt: inflamaţiile, sângerările, infecţiile sau tumorile.
Principiul scintigrafiei constă în a administra pacientului o substanţă activă, care se fixează electiv pe organul sau pe ţesutul ce trebuie explorat, după care o cameră specială înregistrează radiaţia emisă de organul sau ţesutul respectiv, imaginea zonei explorate fiind urmărită pe un ecran. Doza de radiaţii primită de pacient este foarte mică, comparabilă cu cea a unei radiografii a plămânilor, şi nu creşte cu numărul de clişee realizate. Cantităţile de radioelement injectate sunt întotdeauna minime şi adaptate fiecărui pacient, iar radioelementele alese au o durată de viaţă foarte scurtă.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here