Un stil de viaţă sănătos ar putea preveni boala Alzheimer

352
help concept, special toned photo f/x, focus point selective

Maladia Alzheimer poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, potrivit unui studiu care a identificat nouă factori de risc pentru dezvoltarea acestei boli degenerative a memoriei, informează nydailynews.com. La nivelul judeţului Gorj anul trecut, se aflau în evidenţele medicilor 132 de bolnavi; alte 106 persoane au fost diagnosticate cu această afecţiune, 71 ieşind din evidenţe până la finele lui 2014. La ora actuală avem 171 de gorjeni diagnosticaţi cu această boală.

Obezitatea, nivelul scăzut de educaţie, diabetul de tip 2, îngustarea arterei carotide în zona gâtului, depresia, tensiunea arterială ridicată, un nivel ridicat al unui anumit aminoacid şi fragilitatea organismului sunt puse de acest studiu în legătură cu două treimi dintre cazurile de Alzheimer la nivel mondial.

Tot mai mulţi gorjeni cu Alzheimer
Boala Alzheimer este o afecţiune degenerativă progresivă a creierului care apare mai ales la persoane de vârstă înaintată, producând o deteriorare din ce în ce mai accentuată a funcţiilor de cunoaştere ale creierului, cu pierderea capacităţilor intelectuale ale individului şi a valorii sociale a personalităţii sale, asociată cu tulburări de comportament, ceea ce realizează starea cunoscută sub numele de demenţă.
La nivelul judeţului Gorj, peste 170 de persoane suferă de această boală. „La începutul trimestrului II 2015, erau în evidenţele medicilor 156 de gorjeni cu Alzheimer; alţi 17 au intrat în evidenţe şi 2 au ieşit. La finalul trimestrului II au rămas în evidenţe 171 de persoane diagnosticate cu această maladie”, a confirmat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Bolnavii de Alzheimer, îngrijiţi de familie
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă la persoanele în vârstă şi reprezintă jumătate din totalitatea cazurilor.
Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mintal la persoanele în vârstă şi a devenit tot mai frecventă odată cu creşterea longevităţii. Deşi nu există încă un tratament eficace care să vindece boala Alzheimer, o serie de mijloace trebuiesc folosite pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii bolnavului şi a-i menţine pe cât posibil activitatea în familie şi societate.
Majoritatea pacienţilor cu boala Alzheimer sunt îngrijiţi la domiciliu de membrii familiei, ceea ce reprezintă adeseori o situaţie epuizantă atât din punct de vedere fizic, cât şi emoţional.
Îngrijirea unei persoane bolnave poate fi însă o experienţă pozitivă, în scopul de a menţine capacităţile restante ale bolnavului şi siguranţa sa.
Chiar din primele faze ale bolii este necesară instituirea unei tutele în cadrul prevederilor legale, pentru rezolvarea relaţiilor de ordin oficial sau financiar.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here