Turişti mai puţini la început de an în judeţ

534

Turiştii înregistraţi la unităţile de cazare din judeţ au fost mai puţini în luna ianuarie 2014, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit ultimei informări transmise de Direcţia Judeţeană de Statistică Gorj. De asemenea, s-au înregistrat în perioada menţionată 9.341 înnoptări ale turiştilor rezultând un indice de utilizare netă a locurilor de cazare de 13,9%.

Potrivit ultimului buletin statistic transmis de Direcţia Judeţeană de Statistică Gorj gradul de ocupare al unităţilor de cazare din Gorj arată în felul următor: din numărul total al sosirilor, 53,0% au fost în hoteluri, 6,0% în moteluri, 1,3% în vile turistice, 6,9% în cabane turistice, 20,2% în pensiuni turistice, 6,2% în pensiuni agroturistice şi 6,4% în alte structuri de primire turistică, iar din numărul total al înoptărilor, 63,1% au fost în hoteluri, 3,1% în moteluri, 1,6% în vile turistice, 5,1% în cabane turistice, 16,3% în pensiuni turistice, 7,1% în pensiuni agroturistice şi 3,7% în alte structuri de primire turistică.
Efectivul salariaţilor din economia judeţului Gorj, la sfârşitul lunii ianuarie 2014, a fost de 74.800 persoane, în creştere cu 354 persoane faţă de sfârşitul lunii precedente.
De asemenea, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna precedentă ca urmare a acordării în luna decembrie 2013 a primelor ocazionale (inclusiv pentru sărbători, sfârşitul de an şi pentru performanţe), plăţii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete cadou şi tichete de masă). De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna ianuarie au fost mai mici comparativ cu luna precedentă ca urmare a nerealizărilor de producţii ori încasărilor mai mici (în funcţie de contracte) sau a angajărilor de personal cu câştiguri salariale mici.

Câştigul salarial mediu net a scăzut cu 17,6%
Conform directorului Direcţiei Judeţene de Statistică Gorj, Gheorghe Popescu, câştigul salarial mediu nominal brut în judeţul Gorj, în luna ianuarie 2014 a fost de 2083 lei, iar câştigul salarial mediu net de 1503 lei. Comparativ cu luna anterioară, câştigul salarial mediu net a scăzut cu 17,6%. Pe sectoare ale economiei, nivelul câştigului salarial mediu net a fost de: 1784 lei în industrie şi construcţii (în scădere cu 21,1% faţă de luna anterioară), 1383 lei în agricultură, silvicultură, piscicultură, servicii anexe (-17,4%) şi 1213 lei în servicii (-8,0%).

Locul 30 pe ţară
În luna ianuarie 2014, în judeţ au fost înmatriculate două societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social subscris, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 0,4 mii lei. Astfel, pe total ţară, Gorjul ocupă locul 30 în funcţie de numărul societăţilor înmatriculate cu participare străină la capitalul social şi locul 32 în funcţie de capitalul social exprimat în valută.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here