Temperaturile ridicate, un pericol pentru persoanele cu probleme de sănătate

122

IMG_2953Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia populaţiei asupra pericolului plimbărilor pe timp de caniculă. Temperaturile destul de ridicate din ultima perioadă au dat bătăi de cap multor persoane. Specialiştii DSP din judeţul nostru spun că cei care simt că li se face rău pe stradă pot intra în farmacii sau magazine cu aer condiţionat pentru a-şi reveni.

Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au formulat o serie de recomandări pentru cetăţeni, în vederea protejării de radiaţiile solare. „Evitaţi expunerea excesivă la soare în orele de vârf (11-17); căutaţi umbra; purtaţi pălărie; purtaţi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului; purtaţi ochelari de soare; folosiţi corect produsele pentru protecţie solară; protejaţi sugarii şi copiii. NU expuneţi direct la soare sugarii şi copiii mici, aceştia trebuie să rămână la umbră”, menţionează Elena Piţian, purtător de cuvânt al DSP Gorj. Mai mult decât atât, este recomandat ca pe lângă cremele de plajă să folosim mijloace de protecţie suplimentare, precum ochelari de soare, pălării. Totuşi, chiar dacă folosim aceste produse care ne protejează de radiaţii, medicii ne atrag atenţia că utilizarea cremelor, ochelarilor şi pălăriilor nu înseamnă că este permisă prelungirea expunerii la soare.

Prim ajutor în farmacii

Cei care sunt nevoiţi să se deplaseze în oraş în intervalul orar 11-17 şi simt că li se face rău pot intra în farmaciile cu era condiţionat pentru a se răcori şi a-şi reveni. „Persoanele care aveau sau o să aibă probleme, se pot adresa personalului din farmaciile care au aer condiţionat, în magazine unde există aer condiţionat şi de preferat să nu iese pe căldură, mai ales persoanele cu probleme”, a menţionat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

În anii trecuţi, pe perioada verii erau amplasate corturi de prim-ajutor în pieţe şi în alte locuri aglomerate. Acolo se puteau adăposti de soare persoanele care se simţeau rău din cauza căldurii, li se lua tensiunea, li se oferea apă sau ceai rece. De anul trecut s-a renunţat la această idee, considerându-se că în corturi temperaturile erau mult mai mari, atmosfera devenind sufocantă. Tocmai de aceea, pentru a se răcori şi a se pune pe picioare, cei care se simt rău pot sta câteva minute într-o farmacie, după cum confirmă reprezentanţii DSP Gorj.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here