Tărâmul lui Hades

290

Peşterile. Un cuvânt care evocă întunericul, un cuvânt care evocă o întreagă lume, o lume controversată ce acoperă, după cum îşi exprima opinia un cunoscut speolog, o gamă largă de sentimente de la teama la admiraţie.

Oamenii trec cu frică prin dreptul gurii întunecate şi friguroase a unei peşteri, cu spaimă pe lângă deschiderea ce se cască monstruoasă spre cer a peşterilor verticale denumite avene. Pentru ei lumea peşterilor este necunoscută, motiv de superstiţie şi fabulaţie.
Image-02Pentru cel ce a avut posibilitatea de a face o vizită intr-o peşteră comercială, ea este un muzeu natural pe care îl vizitezi în concediu. Dar spre deosebire de castele şi muzee, peştera rămâne o mică aventură, căci dincolo de lumea de frumuseţi stranii, de bogăţii  fără aderenţă în cotidian, din ea parcă răzbate un suflu de sălbăticie, ea transmite Image-05mesajul tainic al unor vremi trecute şi al unor titanice forţe telurice pe care îl percepe chiar şi vizitatorul ocazional.
În sfârşit pentru speolog peştera este obiectul pasiunii sale, misterul pe care el este chemat să-l dezlege.
În oricare din aceste ipostaze peşterile constituie o lume aparte ce nu poate fi ignorată, o lume a misterelor pentru a cărei destrămare au trudit mulţi, au fost înfruntate pericole, s-au dat lupte, s-au investit forţe materiale şi umane mergând până la sacrificii de vieţi.
Image-05 Peştera este un univers de tenebre: o lume aspră, neprimitoare, monotonă dar şi frumoasă cu frumuseţi gingaşe sau peisaje cutremurătoare: bulevarde subterane ori ţevi prin care de-abia te strecori târâşi, râuri a căror apă se pierde tăcută în beznă, lacuri cu apă neagră nemişcată, puţuri înfricoşătoare fără tavan şi fără podea, minerale rare, animale ciudate adaptate la viaţa subterană, un imens gol umplut cu tot ce poate oferi natura şi mai ales omul în bine şi în rău.
Cele de mai sus reprezintă o înregistrare statistică, o imagine statică a acestei lumi subterane. Să încercăm să vedem dincolo de ea realitatea dinamică, cea care dă sens acţiunilor speologilor. Fiecare peşteră cucerită este un triumf al omului, al luptei de cunoaştere, al luptei de a învinge în condiţiile cele mai grele. Şi este semnificativ că această luptă Image-14a atins apogeul în momentul când nu mai este în joc nici un interes material, nici un profit.
Ce îi determină pe unii oameni ca după  lucru în loc să se odihnească să coboare sub pământ pentru a ieşi extenuaţi? Ce-i face pe aceşti oameni să prefere curăţeniei şi căldurii unui cămin noroiul, frigul şi umezeala? De ce în loc să stea comozi în faţa televizorului sau a unei cărţi prefera sa-şi rişte viaţa prin puţuri ameninţătoare sau prin galerii alunecoase?
Image-08Să meditam spun speologii asupra acestor întrebări şi când vom găsi răspunsul ne vom da seama că nu este inutil a avea o peştera, cum nu este inutil nimic din ce face omul pentru a împinge limitele cunoaşterii cât mai departe, chiar dacă acel departe este sub pământ şi în întuneric.
Selecţie de Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here