Taraful Piţigoi, câştigătorul trofeului ,,Gena Bârsan”

868

În ziua de 29 august, sute de iubitori de muzică lăutărească au venit în oraşul Târgu-Cărbuneşti, pentru a vedea un spectacol de excepție, pe scena amenajată în Pădurea «Stejeret», unde s-a desfăşurat cea de-a IX-a Ediţie a Festivalului Tarafurilor Tradiționale – «Gena Bârsan», festival la care au participat 10 tarafuri şi 15 rapsozi din toate judeţele Olteniei, în cadrul unei manifestări ce poate fi considerată “un regal folcloric”, așa cum  aprecia d-l prof. Pompiliu Ciolacu, membru al juriului festivalului, directorul Palatului Copiilor din Tg. Jiu, cel care a coordonat și spectacolul care a deschis “Zilele Orașului Tg. Cărbunești”!

Au fost apreciate cu admirație instrumentele lăutărești tradiționale, costumele populare ale artiștilor care s-au prezentat pe scenă, ca o dovadă a faptului că a fost respectată o adevărată «cutumă» a imaginii satului gorjenesc, prin perpetuarea şi autenticitatea cântecului şi portului nostru popular! Desfăşurat pe două secţiuni: tarafuri şi rapsozi, în baza regulamentului, s-a prevăzut ca în cadrul festivalului, fiecare taraf să cuprindă: vioară sau fluier, braci, chitară, bas, incluzând între 3-5 persoane, iar programul respectiv să nu depăşească 10 minute, ca apoi unul sau doi rapsozi să prezinte un repertoriu care să includă o baladă şi un cântec de joc. Să precizăm, ca un element de strictă autenticitate, faptul că în acest festival nu au fost admise instrumente electronice, iar costumația artiștilor, care a constat într-un costum popular autentic, a fost obligatorie și de înaltă ținută!
La secţiunea “tarafuri”, Trofeul şi Marele Premiu a fost obținut de către “Taraful Pițigoi” din Tg. Cărbunești, premiul I: Taraful Pimpi Enoiu și Taraful Haralambie Muscurici din Pârâu de Pripor, Godinești, premiul al II-lea: Taraful Victor Țambu, Tg. Jiu și Taraful Constantin Mornea, Tismana, premiul al III-lea: Taraful Marcel Ciucurescu, Tg. Logrești și Taraful Adrian Pobirci din Godinești. Premii speciale: Taraful Vică Argint, Godinești și Taraful Cristian Geagu, din Tismana (nimeni altul decât nepotul vestitului Petre Geagu Cătăroiu). Mențiune: Taraful Paul Feraru din Stejari.
Fotografie0104La secţiunea “rapsozi” au fost acordate: premiul I: Constantin Gaciu, județul Olt și Cristian Geagu, Tismana, premiul al II-lea: Ion Pițiogoi, Dragotești și Gabriela Muscurici Enoiu, din Godinești, premiul al III-lea: Rela Ciulei, Brădiceni(Peștișani) și Maria Mornea, Tismana. Premii speciale: Ion Pițigoi, Tg. Cărbunești, Bălașa Pobirci, Godinești, Maria Hica, Tismana, Silvia Feraru, Stejari, Ela Lătărețu, Tg. Cărbunești și Haralambie Muscurici din Pârâu de Pripor, Godinești. Mențiuni: Elisabeta Busneri, Tg. Jiu și Nicu Bălan, Motru.
Așa cum a ținut să sublinieze «mentorul» festivalului, d-l Iulian Malea, maestru coregraf al Centrului Județean al Creației Populare Gorj, un om remarcabil, care de curând a sărbătorit 50 de ani în slujba culturii gorjene: “Am putea spune că festivalul a fost o reușită, mai reușită decât cele anterioare, deoarece participanții au înțeles, ce înseamnă componența unui taraf tradițional, ce înseamnă exigența unui repertoriu abordat, iar talentații rapsozi au dovedit și multă originalitate! Apreciez receptivitatea publicului și sprijinul administrației locale, în frunte cu d-l primar Viorel Mihai Mazilu”, a spus d-l Iulian Malea!
Ca un element inedit, în finalul festivalului, pe scena amenajată au urcat toți cei peste 70 de lăutari și rapsozi, care le-au oferit celor peste o mie de spectatori o veritabilă suită de hore și sârbe gorjenești, s-a încins o horă cu toți spectatorii, astfel că toată pădurea a devenit o horă a bucuriei și a sărbătorii tradiționale!
Profesor, Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here