Tarabele cu peşte din Târgu-Jiu, luate cu asalt

777

Pieţele din Târgu-Jiu au fost luate cu asalt ieri de către gorjeni. Asta, deoarece pe 25 martie creştinii ortodocşi sărbătoresc “Buna Vestire”, zi în care potrivit tradiţiei se mănâncă peşte. Prin urmare comercianţii s-au pregătit din timp şi s-au aprovizionat cum se cuvine.

Picture3108Clienţii au avut la dispoziţie multe sortimente de peşte ca: macrou, fitofag, păstrăv, hering, merluciu, somn sau hamsii proaspete. Oamenii au putut să alegă în funcţie de dimensiuni şi preferinţe.
Pentru un kilogram de fitofag gorjenii au scos din buzunare 8,99 de lei pe kg, iar cei care au poftit la păstrăv viu au fost nevoiţi să scoată din buzunar 21 de lei pe kg. Cei care au dorit somn au plătit 17, 5 lei pe kg.
Picture3113În postul Paştelui, credincioşii pot profita de doar două dezlegări la peşte – de Bunavestire, pe 25 martie şi de Florii, în prima duminică înainte de Paşti.

Picture3124Buna Vestire sau Ziua Cucului
Potrivit creştinilor, pe 25 martie, Arhanghelul Gavril sau Gabriel i-ar fi vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naştere Mântuitorului Hristos. În calendarul popular sărbătoarea aceasta se mai numeşte şi Blagoviştenie sau Ziua Cucului, cucul ocupând un loc central în cadrul acestei mult aşteptate sărbători. Cucul perceput ca încarnare a strămoşului mitic, pasăre cu un pronunţat substrat erotic, anunţă sosirea efectivă a primăverii.
Primul său cântec care are loc de obicei la Buna Vestire, trebuie sa fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. Daca nu ar fi îndeplinite aceste condiţii rituale, oamenii respectivi nu ar beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma. Dacă primul cântec al cucului era auzit cumva pe stomacul gol, în partea stângă sau în spatele omului, era semn de rău augur, după cum indică şi versurile: “Cucu-n spate mi-a cântat/ şi moartea m-a săgetat!”; mai mult, dacă cineva auzea cucul toată primăvara se credea că va muri în scurt timp.
Andrada Bărăitaru

Picture3128Tradiţii de Buna Vestire
Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat: cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul.
În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. Tot acum, gospodarii adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. În popor se mai spune că pescarii nu au voie azi să arunce mamăligă în apă, pentru că mor peştii. De asemenea, este ziua în care este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here