Tăierile ilegale de arbori, sancţionate de poliţişti

194

4Patru bărbaţi din oraşul Ţicleni au fost prinşi de poliţişti în timp ce tăiau, fără drept, arbori dintr-o pădure de pe raza localităţii. În acest caz a fost întocmit dosar penal, unul dintre suspecţi fiind şi amendat pentru că a vândut materialul lemnos tăiat ilegal.

Cei patru suspecţi au fost prinşi în flagrant luni, într-o pădure din localitate, asta după ce o persoană a sunat la 112 pentru a sesiza poliţiştii. „În data de 14.11.2011, ora 15:15, poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Ţicleni au fost sesizaţi prin apelul de urgenţă 112, despre faptul că în pădurea situată în punctul „Lumedia” din localitate, se taie ilegal material lemnos. Imediat la faţa locului au ajuns poliţiştii. Aici, au fost prinşi în flagrant patru bărbaţi, C.I, de 42 ani, L.I., de 50 ani, N.I., de 48 ani şi C.A., de 25 ani, toţi din oraşul Ţicleni, judeţul Gorj. Suspecţii, folosind un motoferăstrău, tăiaseră de pe picior, mai mulţi arbori specia salcâm, fără ca aceştia să prezinte marcă silvică. Motoferăstrăul a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor. Pe numele suspecţilor a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere fără drept de material lemnos, faptă prevăzută de art. 108 din Legea nr. 46/2008 (Codul silvic)”, a anunţat Daniel Tică, purtător de cuvânt al IPJ Gorj.

Amendă de 2.000 lei pentru că a cumpărat lemne tăiate ilegal

Două ore mai târziu, poliţiştii din Ţicleni au identificat un bărbat în vârstă de 32 ani, din comuna Bîlteni, în timp ce încărca într-o autoutilitară cantitatea de 3,2 mc material lemnos, specie salcâm. Pe parcursul verificărilor, oamenii legii au stabilit faptul că salcâmii au fost cumpăraţi fără documente legale de provenienţă chiar de la unul dintre cei patru suspecţi prinşi în flagrant mai devreme în timp ce tăiau ilegal arbori din pădurea situată în punctul „Lumedia”. „Cei doi „comercianţi” au fost sancţionaţi contravenţional, fiecare, cu amendă în cuantum de 2.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 171/2010, care sancţionează vânzarea şi/sau cumpărarea materialelor lemnoase fără provenienţă legală sau fără avizele de însoţire ori documentele echivalente acestora, prevăzute în normele privind circulaţia materialelor lemnoase în vigoare. În ceea ce priveşte cantitatea de 3,2 mc material lemnos, aceasta a fost confiscată de poliţişti şi predată la Ocolul Silvic Târgu-Cărbuneşti”, a declarat Daniel Tică. Poliţiştii continuă activităţile de cercetare în acest caz, urmând ca în colaborare cu reprezentanţi ai I.T.R.S.V. Râmnicu Vîlcea şi Ocolului Silvic Peşteana-Jiu, să procedeze la inventarierea tuturor arborilor tăiaţi ilegal şi să stabilească valoarea prejudiciului cauzat prin aceste delicte silvice.

R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here