Start Zilelor Municipiului Târgu-Jiu! – Noi stele pe Aleea Nemuritorilor și 27 de meșteri populari, la Târgu-Jiu

1113

Aleea Nemuritorilor Gorjului, din zona centrală a municipiului Târgu-Jiu, s-a îmbogăţit de ieri cu două noi stele. Autorităţile locale târgujiene au dezvelit stele pentru George Uscătescu și Iulius Doppelreiter, evenimentul făcând parte din seria manifestărilor dedicate celei de-a nouăsprezecea ediţii a Zilelor Municipiului Târgu-Jiu. De asemenea, tot ieri, s-a deschis și noua ediție a Târgului Meșterilor Populari Olteni.

Meşteri din judeţele Olteniei şi nu numai participă la târgul organizat săptămâna aceasta de CJCPCT Gorj. La invitația Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, un număr de 27 de meşteri populari din Oltenia şi din alte câteva judeţe sunt prezenți în centrul municipiului Târgu-Jiu. ,,Cu toate că vorbim de un târg dedicat meşterilor din Oltenia, avem invitaţi şi din alte zone cu tradiţii bogate, respectiv din Alba, Argeș și București. Cumpărătorii au posibilitatea să își aleagă produse de calitate, lucrate manual cu multă dragoste de către cei care continuă să ducă mai departe meșteșugurile tradiționale. Târgul este deschis până sâmbătă, 25 mai 2019, și așteptăm târgujienii și nu numai să admire și să cumpere produse din pielărie, artizanat, sculptură în lemn, instrumente muzicale, ceramică, apicultură, bijuterii, pictură pe icoane și costume populare. Pentru prima dată, va fi prezent la Târgu-Jiu, meșterul Ștefan Trușcă din județul Olt cu produse din ceramică”, a transmis conducerea Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Un târg cu tradiție
,,Avem o nouă ediție a Târgului Meșterilor Populari Olteni, o ediție care, încetul cu încetul, reușește să acopere nu doar județele Olteniei, ci avem și invitați speciali din Argeș, Alba și din București, o ediție desfășurată ca în fiecare an, în cadrul Zilelor Municipiului Târgu-Jiu. Este, practic, evenimentul care deschide Zilele Municipiului Târgu-Jiu. Nu putem decât să mulțumim meșterilor prezenți că și în acest an sunt alături de noi. O parte dintre ei sunt vechi gorjeni deja deoarece au participat la mai multe ediții, dar o parte sunteți veniți pentru prima dată aici”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj.
Prezent la manifestări a fost și Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Târgu-Jiu. ”În numele municipiului Târgu-Jiu vă spun un bun-venit la noi acasă. Acest eveniment deja devine un brand pentru municipiul Târgu-Jiu. Nu știu ce ar însemna să nu mai avem acest târg de meșteri populari în cadrul manifestărilor Zilelor Municipiului Târgu-Jiu. Vă mulțumesc pentru participarea numeroasă și să fie vânzare bună ca să mai veniți”, le-a transmis viceprimarul meșterilor prezenți la deschiderea târgului.

Nume cu răsunet peste hotare
Tot ieri, pe Aleea Nemuritorilor, două noi stele au fost dezvelite în memoria arhitectului Iulius Doppelreiter și a umanistului George Uscătescu. Importanţa celor doi a fost evocată de către Ion Cepoi, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, dar și de către Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Marcel Romanescu, primarul Târgu- Jiu și de către viceprimarul Adrian Tudor. Autoritățile prezente au subliniat valoarea de nemuritori pe care o au cei cărora le-au fost atribuite, ieri, stele pe Aleea Nemuritorilor.
,,În memoria acestora, noi, generațiile care urmează, încercăm să aducem recunoștința prin acest gen de manifestări. Aleea Celebrităților din municipiul Târgu-Jiu primește astăzi (n.r. ieri) încă două nume mari: arhitectul și antreprenorul Iulius Doppelreiter și vorbim poate de cel mai important umanist pe care l-a dat România în Europa și anume gorjeanul George Uscătescu”, a precizat viceprimarul Adrian Tudor.Și edilul municipiului Târgu-Jiu a amintit despre numărul mare de clădiri din oraș care poartă amprenta arhitectului Iulius Doppelreiter: ,,Ne arătăm astăzi recunoștința față de două personalități uriașe care și-au lăsat amprenta asupra municipiului Târgu-Jiu: Iulius Doppelreiter și George Uscătescu. Târgu-Jiul este definit arhitectural de cel pe care îl considerăm părintele orașului, Iulius Doppelreiter. De numele său se leagă unele dintre cele mai reprezentative clădiri ale orașului. 11 dintre acestea sunt clădiri de patrimoniu și se află incluse în lista monumentelor istorice”.
Importanța celor două nume mari și legătura lor cu Gorjul a evocat-o și Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al CJ Gorj și profesor de istorie: ,,Ne bucurăm foarte mult să vedem că de la an la an, gorjenii sunt reprezentați și în acest mod din ce în ce mai consistent. Aș vrea să ne reamintim de acea frumoasă și interesantă expoziție pe care au organizat-o la Muzeul Județean nu de foarte mult timp, când colbul uitării începea să fie înlăturat de pe imaginea unui spirit emblematic al arhitecturii românești, Iulius Doppelreiter. Chiar dacă nu era gorjean, el a trăit și a simțit decenii în șir gorjenește, punându-și amprenta asupra arhitecturii orașului nostru. Este așadar un nume care trebuie cunoscut de tânăra generație și nu numai, care trebuie să intre în conștiința noastră ca un model, ca o valoare. În ceea ce îl privește pe umanistul George Uscătescu, cu studii aici la noi în Târgu-Jiu, în incursiunile pe care le fac în fondurile arhivistice, în presa timpului, l-am întâlnit pe George Uscătescu ca fiind un spirit combativ încă de pe băncile școlii. Poate că vom încerca la un moment dat să-i publicăm opera sa jurnalistică din anii tinereții de aici, de la Târgu-Jiu. Din nefericire, George Uscătescu este atât de bine cunoscut peste hotare și atât de puțin cunoscut la noi, încât nouă, celor care suntem astăzi trăitori vremelnici pe aici, ne revine sarcina de a-l readuce în atenția gorjenilor”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here