Sprijin prin eşalonare pentru beneficiarii târgujieni de ajutor social

359

directia de venituri finanteOrdonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 125 din decembrie 2011 a adus modificări şi în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor de orice fel pe care cetăţenii le primesc fie din bugetul local, fie din bugetul de stat.

Modificarea constă în faptul că niciun ajutor de orice fel nu se mai poate acorda începând cu anul 2012 dacă cetăţenii înregistrează restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale, adică a impozitelor generate de deţinerea de bunuri în proprietate, clădiri, terenuri şi mijloace de transport.

Direcţia Publică de Protecţie Socială şi Direcţia de Inspecţie Socială au transmis Direcţiei Publice de Venituri (DPV) Târgu-Jiu situaţia persoanelor beneficiare a acestor ajutoare, iar instituţia din urmă menţionată a confruntat situaţia primită cu propria evidenţă şi a transmis de urgenţă situaţia persoanelor cu restanţe la plata impozitelor şi taxelor locale. „Din momentul în care am transmis acea situaţie, am luat şi măsura înştiinţării contribuabililor noştri; având în vedere faptul că deşi această OUG a fost mediatizată, dar am considerat că e bine să îi informăm. Am făcut echipe, am trimis în teren inspectorii de sector cu aceste cazuri şi am reuşit să rezolvăm o parte din cele 114 cazuri cât însumau toate ajutoarele, sociale, beneficiari de indemnizaţii de creştere a copilului, de alocaţii complementare şi monoparentale. La această dată avem 74 de cazuri nerezolvate pentru care s-a suspendat plata acestor ajutoare. În continuare în fiecare zi, inspectorii noştri se află în teren pentru a rezolva restul de cazuri, a identificării cu exactitate a problemelor şi a luării măsurilor aferente. De asemenea, din 39 de beneficiari de indemnizaţii de creştere a copilului mai avem 11 cazuri nerezolvate şi sperăm că până la sfârşitul lunii martie vom reuşi să clarificăm cea mai mare parte a acestor cazuri”, a declarat Mariana Budulan, şefa Direcţiei Publice de Venituri din cadrul Primăriei Târgu-Jiu.

Insolvabilitate şi eşalonări

Soluţia propusă de conducerea Direcţiei Publice de Venituri este să încaseze datoriile la impozite acolo unde există posibilităţi, iar unde nu există să declanşeze procedura de insolvabilitate prevăzută de OUG 92. Aceasta prevede posibilitatea ca o persoană dacă se află în insolvabilitate, şi anume nu deţine bunuri în proprietate şi nu are venituri, să nu plătească aceste impozite. „Această situaţie este frecvent întâlnită dar problema e că ordonanţa prevede să nu aibă venituri şi nu spune o anumită sumă, deci orice sumă, inclusiv cea de ajutor social, reprezintă un venit, astfel că am fi cumva în imposibilitatea acordării. Pe de altă parte, aceste indemnizaţii sociale sunt scutite de la executare. Cei cu ajutor social, şi aici avem 26 de cazuri, plătesc în fiecare lună eşalonat impozitele. Totuşi OUG 125 nu prevede ca în cazul în care se acordă aceste eşalonări la plată să se reia plata ajutoarelor de orice fel, ci numai dacă se achită integral aceste debite. De la data sistării ajutorului, dacă oamenii îşi achită eşalonat impozitele şi astfel ajung cu plata la zi, îşi vor primi ajutoarele retroactiv pe lunile în care le-au avut sistate”, a precizat şefa Direcţiei Publice de Venituri, Mariana Budulan.

Restanţe de miliarde de lei vechi

La ora actuală, în evidenţele instituţiei locale figurează restanţe de 500.000 de lei ale contribuabililor persoane fizice şi juridice. Din ianuarie şi până în prezent, salariaţii Direcţiei Publice de Venituri au încasat 300.000 lei din suma de 330.000 lei, sumă ce reprezenta valoarea restanţelor la persoane fizice. Cel mai mare datornic persoană fizică de la nivelul municipiului Târgu-Jiu nu depăşeşte 10.000 lei restanţe la impozitele şi taxele locale. De asemenea, au fost clarificate şi foarte multe amenzi prin transformarea acestora în muncă în folosul comunităţii. „Am avut o persoană care a cumulat la amenzi suma de 100.000 de lei, sumă ce a fost transformată în 300 de ore de muncă în folosul comunităţii, îndeplinite cu succes. Dorim să anunţăm contribuabilii târgujieni, că doar până la 31 martie, îşi pot plăti taxele şi impozitele beneficiind de o bonificaţie. Avem deja 10.845 de contribuabili care au plătit deja taxele şi impozitele pe acest an, iar valoarea bonificaţiilor acordate acestora a fost de 165.500 lei”, a mai spus Mariana Budulan.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here