Spor anulat pentru zeci de angajați. „Ce era ieri ilegal, astăzi devine legal”

1811

Consilierii școlari și profesorii logopezi vor pierde 5% din salariu, după ce le-a fost anulat sporul care se acordă persoanelor care lucrează în învățământul special.

Potrivit noii versiuni a programului de salarii Edusal, cadrelor didactice din centrele județene de resurse și asistență educațională (profesori consilieri și profesori logopezi) le-a fost anulat sporul de 15% acordat pentru activitățile specifice, inclusiv pentru activități cu elevii cu cerințe educaționale speciale. În același timp, le-a fost acordat sporul de 10%, de suprasolicitare neuropsihică, spor care se cuvine de drept acestei categorii, având în vedere că, la fel ca profesorii, lucrează cu elevii. Ministerul Educației Naționale dă cu o mână și ia cu două, acuză sindicaliștii din învățământul gorjean. „Așadar, ceea ce ieri era ilegal, astăzi devine legal și viceversa. Prin inversarea celor două sporuri, salariile se diminuează cu 5%”, a declarat Simona Urluescu, președintele Sindicatului Liber din Învățământ Târgu-Jiu.

Sporuri câștigate în instanță
Deși există decizii ale instanțelor de judecată, care clarifică legalitatea acordării sporului special de 15%, angajații CJRAE pierd acest drept, „peste noapte”, printr-un program de salarizare, și nu prin modificări de legislație. „Tot atât de grav este faptul că deținem hotărâri judecătorești din 2011 și nici până azi nu au fost plătite. Probabil vom iniția noi acțiuni în instanță, pentru a ni recunoaște din nou acest spor”, ne-a mai declarat președintele SLI Târgu- Jiu, Simona Urluescu.

„Vor să ne închidă gura”
Potrivit liderului de sindicat, Corpul de Control al Ministerului Educației a ajuns la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Gorj. „Ni s-a transmis că au venit la Târgu-Jiu ca urmare a unei petiții din 5 martie, asta în condițiile în care în ședința din 4 martie, de la Ministerul Educației, atât d-na director al CJRAE Gorj, cât și eu, ca reprezentant al sindicatului, am vorbit despre problemele legate de aceste sporuri. Probabil că am deranjat și, ca să ne închidă gura, am primit acest control. Este posibil să ajungă și în alte județe. Am protestat la nivel național vreo zece județe, forme diferite de protest, de la grevă japoneză până la grevă de două ore”, mai susține liderul de sindicat Simona Urluescu. CJRAE are în Gorj circa 70 de angajați.
Irina IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here