Spitalele gorjene au început pregătirile pentru sezonul rece

203

SPITAL ORAS TURCENIUnităţile spitaliceşti din judeţul nostru au început pregătirile pentru sezonul rece. Deşi încă se aşteaptă rectificarea bugetară pentru a se şti cum trebuie gestionat bugetul fiecărui spital în parte, totuşi, la nivelul fiecăruia au început să se ia unele măsuri pentru fi asigurată desfăşurarea activităţii în bune condiţii, în perioada sezonului rece.

Cu bugetul limitat, managerii de spitale au fost puşi în situaţia de a face demersurile necesare în vederea asigurării hranei şi căldurii pacienţilor, pentru sezonul rece. Începutul lunii octombrie este perioada când încep primele pregătiri. Hrana pacienţilor este primordială pentru conducerea fiecărui spital. De aceea, asigurarea alimentelor necesare este prima grijă. “Am lansat comanda pentru fasole uscată şi cartofi; am dat comanda pentru zarzavaturi în conservă şi le vom ţine în beciul spitalului. Cantităţile sunt doar pentru aproximativ două luni, după care vom face o nouă comandă”, a declarat Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. La toate unităţile spitaliceşti s-au făcut calculele necesarului de hrană, cu excepţia Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu (fostul Sanatoriu Dobriţa), unde acest serviciu a fost externalizat. “Noi nu mai avem bucătărie; acest serviciu s-a externalizat. Aşadar nu mai facem provizii de hrană”, a precizat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”.

Încălzirea saloanelor, o altă grijă a managerilor

Nu doar asigurarea hranei pacienţilor îi preocupă pe directorii de spitale, ci şi asigurarea căldurii în saloane, pe perioada iernii. În acest sens, la toate spitalele au început verificările la instalaţiile termice, pregătirea stocului de lemne sau motorină. “Am făcut necesarul de motorină accizată pentru sezonul rece, pentru că centrala noastră funcţionează cu motorină”, a spus Eufimia Dumitrescu, managerul Spitalului Orăşenesc Novaci. La Spitalul Orăşenesc Turceni s-a realizat stocul de lemne, centrala acestei unităţi funcţionând cu lemne. Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” a comandat şi pături pentru pacienţi. “Am comandat halate de monton pentru personalul medical şi pături pentru pacienţi; într-o săptămână ne vine comanda. De asemenea, verificăm geamurile saloanelor şi uşile exterioare; acolo unde se găsesc geamuri crăpate, le vom înlocui”, a precizat Tiberiu Tătaru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu”. Proceduri de verificare a instalaţiilor termice au fost demarate şi la Spitalul „Sfântul Ştefan” din Rovinari; cât priveşte asigurarea alimentelor necesare pentru sezonul rece, “se intenţionează externalizarea serviciilor de bucătărie”, potrivit managerului Robert Calotescu. Indiferent în ce stadiu al pregătirilor pentru iarnă s-ar afla la toate spitalele din judeţul nostru se aşteaptă rectificarea bugetară, nemaifiind fonduri pentru acoperirea cheltuielilor pe ultimele două luni ale acestui an.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here