Seminarii susținute de expertul american Linda Norris, la Muzeul Județean Gorj

381

În perioada 1 august – 15 noiembrie 2018, Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu”, în parteneriat cu Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi din București, derulează proiectul ”Creativitatea în Muzee – Workshop-uri și Seminarii pentru Dezvoltarea Spiritului Creativ al Profesioniștilor din Muzeele Românești”, finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București, prin US Speaker Program al Departamentului de Stat American.

Seminariile vor fi susținute de expertul american Linda Norris, cu experiență de peste 35 de ani în sectorul muzeal și în dezvoltarea creativității în muzee. Linda este autor, alături de Rainey Tisdale, al cărții Creativity in Museum Practice (Creativitatea în Practica Muzeală) și, în prezent, este Director pentru Dezvoltare Globală al International Coalition of Sites of Conscience cu sediul în New York, organizație ce dezvoltă programe cultural-educaționale pentru susținerea drepturilor omului, prevenirea discriminării, toleranță, etc.

Linda Norris este, de asemenea, profesor colaborator al Universității Johns Hopkins din Baltimore, SUA, și autoarea proiectului online The Uncatalogued Museum, blog în care scrie frecvent despre muzeele cu care colaborează și provocările sectorului cultural.

Programul seminariilor
La Târgu-Jiu seminariile vor fi organizate în perioada 26 – 28 septembrie și la ele vor participa, alături de specialiștii din cadrul Muzeului Județean Gorj, reprezentanți de la muzee din Craiova, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Drobeta Turnu Severin, Baia Mare, dar și persoane de la alte instituții de cultură din Târgu-Jiu, elevi, studenți și membri ai comunității locale. Se va discuta despre stimularea creativității în organizațiile culturale, și despre creșterea implicării comunității în viața publică. Limba de lucru a seminariilor va fi limba engleză.

Programul seminariilor este următorul: Miercuri, 26 septembrie 2018, ora  9.00  Creativitatea în practica muzeală; Joi, 27 septembrie 2018, ora 9.00 Implicarea comunității în activitatea muzeelor; Vineri, 28 septembrie, 2018, ora 9.00 Crearea unei comunități creative.

Seminariile vor avea loc la sediul Muzeului Județean Gorj din Târgu-Jiu, strada Geneva, nr. 8.

Obiectivele proiectului
Dezvoltat ca urmare a programului IVLP on Demand (Programul pentru Vizitatori Internaționali) la care Muzeul Județean Gorj a avut onoarea să fie selectat de Ambasada SUA în anul 2017, proiectul ”Creativitatea în Muzee – Workshop-uri și Seminarii pentru Dezvoltarea Spiritului Creativ al Profesioniștilor din Muzeele Românești” are următoarele obiective: Creșterea creativității specialiștilor din domeniul muzeal și nu numai, prin oferirea de informații, idei și principii moderne de dezvoltare culturală; Oferirea de instrumente ce pot fi folosite în dezvoltarea de noi programe comunitare; Participanții vor afla cele mai importante tendințe în evoluția  muzeelor din SUA și Europa; Susținerea colaborării dintre muzeele din România și dezvoltarea de noi proiecte; Sublinierea importanței muzeelor pentru dezvoltarea socială a unei comunități; Motivarea specialiștilor din sectorul cultural și dezvoltarea lor profesională.

Proiectul ”Creativitatea în Muzee – Workshop-uri și Seminarii pentru Dezvoltarea Spiritului Creativ al Profesioniștilor din Muzeele Românești” este coordonat de Muzeul Județean Gorj ”Alexandru Ștefulescu” datorită finanțării obținute de la Ambasada Statelor Unite ale Americii la București și a susținerii financiare a Consiliului Județean Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here