Șeful Corpului de Control al Ministerului Energiei, ANCHETAT de DNA, în urma raportului CEO

907

Raportul de control întocmit de serviciul specializat al Ministerului Energiei la Complexul Energetic Oltenia îl trimite pe șeful structurii, Ion Daniel Popescu, în fața procurorilor anticorupție. Practic, șeful Corpului de control e prima ”victimă” a războiului dintre polii zonali de putere ai ALDE, pe de o parte, și administrația CEO, pe de altă parte. Popescu este acuzat că și-a depășit atribuțiunile și a divulgat secrete de serviciu, într-un exces de zel ca să-i găsească ceva lui Boza și să le facă pe plac susținătorilor săi din ALDE Dolj și Gorj.

Claudiu Matei

Potrivit unor surse, la DNA a fost înregistrată o plângere împotriva șefului Serviciului Corp Control din cadrul Ministerului Energiei, Ion Daniel Popescu, în legătură cu unele fapte de natură penală comise în legătură cu raportul întocmit la CEO.
Omul impus de președintele ALDE Dolj, Ion Cupă, la vârful Corpului de Control, este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, adică a depășit zona competențelor pe care i le conferă Ordinul 440/2017, care reglementează procedura de control a activității desfășurate de aparatul propriu și entitățile aflate sub autoritatea Ministerului Energiei, substituindu-se altor organe de control, și divulgarea de secrete de serviciu sau nepublice. Este vorba de informații confidențiale, strategii ale CEO, companie de siguranță strategică, prin promovarea în presă a documentelor care relevau strategia de achiziții, vânzare energie și certificate, acțiune ce poate genera pierderi producătorului energetic.
În presă, raportul a apărut, pe surse, aproape integral, la jumătatea lunii iunie a acestui an, iar concluzia evidenția faptul că CEO a fost prejudiciat. În luna octombrie, documentul a fost readus în atenția opiniei publice odată cu informaţia potrivit căreia ministrul Energiei, Anton Anton, a semnat raportul Corpului de Control, care ar fi constatat un prejudiciu de 40 de milioane de euro la compania energetică și că raportul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Presiunile continuă…
… chiar dacă în aparență s-a lăsat de înțeles dinspre ALDE că pe perioada iernii încetează războiul dus împotriva administrației CEO. AGA, mandatată de ministrul Energiei, Anton Anton, vicepreședinte ALDE, trebuia să supună votului diminuarea indemnizațiilor fixe pentru membri Directoratului cu 30%. Măsura era una strict politică, atâta timp cât la alte companii similare, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Conpet SA, cei de la vârful ALDE și-au impus oamenii lor și nu le puteau tăia salariile. La Hidroelectrica, spre exemplu, de anul trecut, președinte Directorat a fost numit Bogdan Badea, conjudețean la Vâlcea cu Daniel Chițoiu, secretar general ALDE și un apropiat al acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here