Şedinţă furtunoasă! – BPJ-ul PDL a stabilit candidaţii pentru sondajul naţional

303

pdlÎntr-o şedinţă de Birou Permanent Judeţean(BPJ) al PDL care a avut loc ieri, democrat-liberalii au stabilit cine vor fi candidaţii care vor intra în sondajul naţional, şi apoi în cel care va fi realizat pe plan judeţean în a doua jumătate a acestei luni.

Pedeliştii nu s-au prea înghesuit la candidaturi, mai ales că pentru fiecare secţiune era nevoie de trei candidaţi. Surpriza a constituit-o faptul că în sondajul pentru Consiliul Judeţean(CJ) Gorj, Ionel Manţog a fost introdus alături de Ion Ruşeţ şi Liviu Andrei, dar, în calitatea de membru al UNPR, pedeliştii luând în considerare un potenţial protocol între cele două partide.

Stabilirea candidaţilor care vor intra în sondajul naţional al PDL, a adunat ieri la ora 12.00, membrii BPJ-ului PDL Gorj la şedinţă. Şedinţa a fost prezidată de preşedintele Ion Ruşeţ care a explicat motivul pentru care se va realiza acest sondaj. Acelaşi lucru a fost explicat apoi şi presei. “La nivel naţional, în momentul de faţă, PDL-ul va demara un sondaj, probabil, în cursul săptămânii viitoare. Am discutat cu colegii mei anumite date pe care le vom prezenta Bucureştiului. Sigur, în momentul de faţă avem date preliminare, dar în câteva ore, cu principalii mei colaboratori, voi transmite datele finale pe care le considerăm necesare(n.r. la Bucureşti). Nu sunt date publice, noi vom avea în vedere potenţialii noştri adversari în alegerile parlamentare dar şi oamenii pe care noi ne bizuim la alegerile locale. Oamenii pentru preşedinţia Consiliului Judeţean şi pentru Primăria municipiului Târgu-Jiu, care sunt cele două funcţii care vor fi luate în calcul la acest sondaj”, a declarat Ruşeţ, la finalul întrunirii.

Manţog, în sondajul pentru CJ Gorj

Deşi a anunţat că Ionel Manţog nu va fi în acest sondaj, fostul lider al partidului figurează în lista pentru Consiliul Judeţean Gorj, dar de la alt partid. Ion Ruşeţ a şi anunţat participanţii la şedinţă care este de fapt motivul pentru care Manţog va fi sondat pentru această funcţie, el pomenind de candidatura acestuia din partea UNPR Gorj. Şeful PDL Gorj a anunţat astfel că Manţog va candida din partea UNPR, existând astfel posibilitatea ca PDL-ul să îl susţină pe un protocol. De asemenea, pentru şefia CJ Gorj va mai candida şi Ion Ruşeţ, care va fi sondat de două ori, atât pentru Senat Colegiul 1 cât şi pentru şefia CJ Gorj. “Partidul mă va sonda pentru poziţia pe care o ocup în momentul de faţă, aşa este regula, de asemenea pentru poziţia pentru care eu mi-am manifestat dorinţa de a candida, adică pentru şefia Consiliului Judeţean. Avem alegeri simultane, nu comasate aşa că lucrurile stau în alt mod de cum stăteau acum două luni”, a declarat Ruşeţ.

Andrei, iar la Senat

Va mai figura, în sondaj, Liviu Andrei care va fi sondat pentru şefia Consiliului Judeţean Gorj dar şi pentru Colegiul 2 de Senat, Andrei mai candidând o dată în 2009 pentru acelaşi Colegiu, el pierzând în favoarea lui Toni Greblă. Se exclude astfel candidatura lui Andrei pentru primăria municipiului. “Liviu Andrei nu este o variantă pentru Primăria Târgu-Jiu, am şi avut discuţii cu dânsul. Dânsul şi-a exprimat propriul său punct de vedere, doreşte să fie sondat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean şi desigur pentru senator pe Colegiul 2”, a declarat Ruşeţ.

Daviţoiu, Cilibiu şi Picioruşi, sondaţi

Pentru Primăria Târgu-Jiu vor fi sondate însă trei persoane. Este vorba despre Nicolae Daviţoiu, preşedintele PDL Târgu-Jiu, Nicolae Cilibiu, secretarul general al PDL Gorj şi totodată prim-vicepreşedinte al PDL Târgu-Jiu şi Vasile Picioruşi, şeful RAR Gorj. Cu o anumită rezervă, s-a pus în discuţie şi candidatura lui Marcel Romanescu, actualul subprefect, pentru Primăria Târgu-Jiu. Romanescu a fost trecut, în final, în listă deşi a cerut exact contrariul. Ruşeţ a anunţat că Romanescu nu mai vrea să fie sondat pentru funcţia de primar al municipiului Târgu-Jiu din partea PDL, subprefectul anunţând acest lucru în urma unei discuţii avute cu Ruşeţ, dar liderul partidului a anunţat că nu va face asta. Ruşeţ a menţionat însă că PDL-ul a făcut multe pentru fraţii Romanescu, aici acesta referindu-se la George Romanescu, susţinut în funcţia de şef al ITM Gorj, şi Marcel Romanescu, subprefect numit de PDL, dându-le funcţii importante. Din acest motiv, Marcel Romanescu, are o datorie aceea de a fi sondat şi probabil, în final, de a candida. Astfel, în listă Marcel Romanescu este sondat pentru Colegiul 6 de Deputaţi alături de Rodica Dârnu, preşedinta Organizaţiei de Femei a PDL Târgu-Jiu. Ruşeţ a pomenit, cei drept, oficial, de patru candidaturi pentru Primăria Târgu-Jiu. “Sunt mai multe persoane, noi testăm însă, nu într-o anumită ordine, pe preşedintele organizaţiei, pe unul dintre prim-vicepreşedinţi, pe preşedintele organizaţiei de femei şi avem în vedere şi ..din societatea civilă un nume. Dar nu le facem publice în momentul de faţă”, a declarat Ruşeţ, ca până la trimiterea listei să rămână trei. Singurul care a refuzat să fie în acest sondaj pentru municipiu a fost Gore Popescu, prim-vicepreşedinte al PDL Târgu-Jiu.

Militaru, singurul sondat pentru Primăria Motru

Deputatul PDL, Constantin Severus Militaru, este singurul sondat pentru Primăria Motru. Acesta a cerut să îşi măsoare forţele cu Dorin Hanu, pentru o astfel de candidatură. Se ştie însă că Militaru nu aspiră la Primăria Motru. “La Motru sondajele sunt terminate. Organizaţia de acolo, domnul Militaru sau unul dintre colaboratorii domniei sale, este cel mai în măsură să vă ofere toate informaţiile”, a transmis Ruşeţ presei. Militaru este sondat şi pentru Colegiul 4 de Deputaţi.

Adrian Gorun, sondat pe Colegiul 1

În cadrul şedinţei s-au stabilit, parţial, şi persoanele care vor fi sondate pe colegiile de deputaţi şi senatori. Dacă pe cele de senatori este Ruşeţ şi Andrei pentru deputaţi nu s-a înregistrat deloc vreo înghesuială. A fost trecut pe Colegiul 1 de Deputaţi tot Adrian Gorun, care a mai candidat şi în 2009 pierzând în favoarea lui Dan Morega. Alături de Gorun mai apare şi Ion Cupă şi Gheorghe Novac. Pe acest colegiu ar fi dorit să candideze Marcel Romanescu, în timp ce Gorun ar fi dorit Colegiul 6. Pe Colegiul II a fost întrebat dacă vrea să candideze primarul Liviu Cotojman, de la Roşia de Amaradia, care a refuzat. Acest colegiu este ocupat de pesedistul Mugurel Surupăceanu. Pentru restul colegiilor nu prea au fost pretendenţi. A acceptat să fie sondat şi Cosmin Popescu, pe Colegiul 3 de Deputaţi, post pe care îl şi ocupă în prezent. Pe Colegiul 5 va fi sondat Dorin Filip, Dan Vâlceanu şi Ion Stoica.

Directorii din minerit nu vor să candideze

Octavian Graure, directorul Complexului Energetic Turceni, nu a vrut în niciun fel să fie sondat transmiţând colegilor că nu este interesat de o candidatură. Unii au spus chiar că Graure ar fi întors, de tot, spatele PDL-ului. Tiberiu Trotea a spus că poate să fie trecut în sondaj deşi nu este dornic să candideze, lăsând la latitudinea preşedintelui trecerea sa în sondaj. Daniel Burlan a acceptat şi el să facă figuraţie în acest sondaj, dând verde conducerii să fie trecut oriunde. Există posibilitatea să fie trecut pe Colegiul 4. La fel şi Ion Stoica, director în cadrul CE Rovinari, a acceptat să fie sondat de dragul sondajului şi în respect faţă de şeful acestuia. Stoica figurează pe Colegiul 5. Numele lui Justin Paralescu, directorul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, va apărea şi el la sondaj, acesta acceptând şi el să fie sondat ca să se umple lista.

Sondajul judeţean, mai târziu

Abia după ce se vor da rezultatele la acest sondaj se vor stabilii însă şi candidaţii pentru cel judeţean. Liderii partidului nu sunt convinşi că le vor face însă publice. “Noi discutăm de sondajul naţional. Cel de la nivel de judeţ va fi demarat de către noi în a doua jumătate a lunii februarie după ce se desfăşoară acest sondaj. Trebuie să lăsăm lucrurile să se desfăşoare în sondajul naţional şi după aceia vom vedea ce facem noi la judeţ”, a conchis Ruşeţ. În 2008 şi 2009 PDL Gorj era asaltat de membrii dornici să candideze, acum pedeliştii demonstrând că sunt interesaţi mai mult să dea bir cu fugiţii decât să se bată să apară în sondaj. Asta şi pentru că există acum anumite condiţii puse de centru, unele şi de natură financiară.

Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here