Sărbătoare de sfințire de biserică la Târgu-Cărbunești

646

În ziua de 28 septembrie, în Duminica a 18-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie și a sfințit Biserica de parohie cu Hramul: “Antim Ivireanul” județul Gorj, din Protoieria Tg. Cărbunești. În acordurile Grupului psaltic al Catedralei Mitropolitane din Craiova, sutele de credincioși prezenți în incinta primăriei orașului au trăit momente înălțătoare, închinându-se și rugându-se acolo unde a fost înălțat sfântul lăcaș!

“Cât de frumos îi stă unei biserici lângă școală, cât de frumos îi stă unei biserici lângă primărie, lângă Centrul cultural…”
Așa cum a amintit Părintele protopop, Iulian Mărgineanu, se poate spune că aceasta a fost: “O zi a bucuriei pentru comunitatea credincioșilor din Orașul Târgu-Cărbunești, odinioară Petreștii de Sus! Am putea spune că și Sf. martir Antim Ivireanul s-a săvârșit prin moartea pământească, ajungând în rândul sfinților, la înălțimea cerului”! La rândul său, Preotul paroh, Sorin Ioan Bora, cel care a fost ridicat cu acest prilej la rangul de iconom stavrofor, în cadrul slujbei de sfințire, a spus: “Era drept ca în locurile în care Sf. Antim Ivireanul a fost păstor de suflete, ierarh, era drept să fie înălțat un sfânt lăcaș în care să i se pomenească numele! Era drept, de asemnea, ca acest Centru cultural al Orașului Tg. Cărbunești să aibă și o sfântă biserică, pentru că niciodată cultura nu este deplină, dacă acei care fac cultură nu sunt oameni credincioși! Era drept ca lângă Școala generală să fie ridicată și o sfântă biserică, împlinindu-se o dorință a înaintașilor noștri”! Mulțumind pentru onoarea care i-a fost acordată urbei sale, D-l Primar, Mihai Viorel Mazilu a menționat: “Cât de frumos îi stă unei biserici lângă școală! Sunt convins că o parte din orele de religie se vor desfășura în această biserică! Cât de frumos îi stă unei biserici lângă primărie, lângă Centrul cultural, lângă Muzeul «Tudor Arghezi», lângă centrul informatizat pentru evidența populației, poliția locală, parchet, trezorerie”!

“Avem bucuria ca să vedem împlinită această osteneală și să ne împărtășim de bucuria sfințirii bisericii”
La începutul Cuvântului său de aleasă învățătură arhierească, mult încălzitor de suflete întru credință, ÎPS Părinte dr. Irineu a spus următoarele: “Preacucernici părinți, domnule Primar, iubiți frați și surori! Întotdeauna zidirea unei biserici, înălțarea ei și sfințirea acestui sfânt lăcaș este o mare bucurie pentru toți credincioșii, întrucât, atât cele cerești, cât și cele pământești, se unesc ca să preamărească pe Preabunul Dumnezeu! Este un lucru deosebit pentru o comunitate să ridice acest «altar» unde sunt pomeniți și cei care au trecut din viața aceasta, și cei care sunt astăzi, și cei care vor veni după noi! Pentru că biserica este locul de întâlnire al credincioșilor cu sfinții și cu toți drepții, este centrul prin care noi ne regăsim, fiecare în parte, ca niște «copii ai Lui Dumnezeu», care ne-am botezat în numele Preasfintei Treimi și care nădăjduim să ne întoarcem în «Patria Cerească», atunci când milostivul Dumnezeu ne va chema pe fiecare la locul de veci, la locul de liniștire, în Împărăția Sa Cerească! Așadar, această localitate, care avea nevoie de încă o biserică, a început lucrul ei, și iată că astăzi, avem bucuria ca să vedem împlinită această osteneală și să ne împărtășim de bucuria sfințirii bisericii! Constatăm, de asemenea, că Hramul Bisericii este «Sfântul Antim Ivireanul», cinstit de biserica noastră ortodoxă ca sfânt mucenic, care a primit cununa cea nevestejită a Împărăției Cerurilor, și astăzi este mijlocitor înaintea Lui Dumnezeu pentru sufletele noastre”

“Sfântul Antim nu și-a cruțat viața sa pământească, ci, dimpotrivă, și-a dăruit-o Lui Dumnezeu, ca să fie păstrată în ceruri”
Arhipăstorul sfintelor lăcașe din Oltenia a detaliat despre viața Sfântului Antim Ivireanul, cunoscut pentru faptele sale de într-ajutorare a săracilor, de propovăduire a Cuvântului Lui Dumnezeu, de îmbărbătare a celor care au fost contemporani cu el, și de într-ajutorare a celor care au urmat după acest sfânt ierarh, atât în ierahia bisericească, dar și printre credincioșii noștri români, pentru că venind din Georgia, el s-a integrat cu totul în viața bisericii, a tipărit cărți pentru cultura românească, a fost cel care a păstrat vie credința în Mântuitorul Hristos, drept pentru care noi îl cinstim cu evlavie și recunoștință, deoarece, “așa îi este dat păstorului, să fie întotdeauna cu sufletul aproape de păstoriții săi, iar Sfântul Antim nu și-a cruțat viața sa pământească, ci, dimpotrivă, și-a dăruit-o Lui Dumnezeu, ca să fie păstrată în ceruri”!

“N-am fost făcuți ca viața noastră să fie scurtată de moarte”
Adâncind semnificația Pericopei Evanghelice a «Pescuirii minunate», Stăpânul nostru Mitropolit a reiterat faptul că mai înainte de a săvârși această minune a pescuirii, Domnul nostru Iisus Hristos i-a învățat pe Sfinții Apostoli tainele Împărăției Lui Dumnezeu, pentru că El vorbea din ceea ce El trăia! În schimb, noi, uneori vorbim din ceea ce citim, din  ceea ce studiem, din ceea ce am învățat de la alții. Adeseori, însă, vorbim din ceea ce trăim și experimentăm în viața noastră. Dar, să nu uităm nicicând că “Mântuitorul Iisus Hristos, ca Fiu al Lui  Dumnezeu, vorbea despre Împărăția Cerurilor și despre Tatăl Cel Ceresc, vorbea despre casa noastră cerească unde trebuie să ajungem, pentru că n-am fost făcuți să trăim în pământ, să ne risipim în pământul acesta. N-am fost făcuți ca viața noastră să fie scurtată de moarte, și apoi să ne odihnim somnul de veci în pământul acesta”!

“În această zi de sfințire a bisericii dumneavoastră, să ne ridicăm sufletele spre Mântuitorul Hristos, în mulțumire”
Ca o edificatoare sinteză a cuvântului său de aleasă și de o mult simțitoare învățătură, Mitropolitul Olteniei a concluzionat asupra ideii că din moment ce “am fost «pescuiți» de Mântuitorul Iisus Hristos, am fost chemați din lume, am fost aleși, în această zi de sfințire a bisericii dumneavoastră, să ne ridicăm sufletele spre Mântuitorul Hristos, în mulțumire! Să-i mulțumim pentru ziua de astăzi, atât de frumoasă, să-I mulțumim pentru biserica aceasta, să-I făgăduim că vom veni, nu numai astăzi, la biserică, ci, vom veni în fiecare Duminică, fiindcă El este prezent la venirea Sa! El este aici, așa cum ne-a spus: «Acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, și Eu sunt în mijlocul lor»! Deci, în sfânta biserică, suntem cu toții, episcopi, preoți și credincioși! Să facă, dar, Bunul Dumnezeu ca ziua de azi să rămână adânc dăltuită în sufletul și în inima noastră, și Dumnezeu să răsplătească celor care s-au ostenit pentru înfrumusețarea acestei sfinte biserici, să răsplătească Dumnezeu celor care au contribuit, dar și dumneavoastră, celor care ați venit astăzi la sfânta slujbă, să vă dăruiască pace, sănătate, și Cuvântul Său să rămână veșnic lucrător în sufletele noastre, Amin”!
În încheierea slujbei au fost acordate gramate chiriarhale de mulțumire ostenitorilor zidirii și înfrumusețării sfântulu lăcaș, apoi a fost acordată o masă binecuvântată, prin osteneala preotului paroh, a primăriei și a consiliului local Tg. Cărbunești.
Profesor, Vasile Gogonea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here