S-a parafat majorarea salariilor din Sănătate

381

Personalul din sistemul public sanitar va beneficia de o majorare cu 25% a salariului brut, a soldei lunare brute sau a salariului lunar brut, începând cu 1 octombrie 2015, comparativ cu nivelul din luna septembrie a acestui an. Aceste prevederi sunt stabilite de ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern, ieri, 26 august 2015.

Majorarea salariilor din Sănătate este o măsură pe care Guvernul a luat-o în scopul motivării personalului din sistemul public sanitar şi, implicit, a stopării migraţiei cadrelor medicale către locuri de muncă din străinătate. Prin ordonanţa de urgenţă aprobată, ieri, de către Guvern se majorează cu acelaşi procent, respectiv 25%, cuantumul sporurilor pentru condiţii de muncă, al sporului de ture, al sporului de noapte, al tarifului orar pentru orele de gardă şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut, solda lunară brută/salariul brut lunar, în măsura în care personalul îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.
Sindicatele au avut un mare aport în luarea deciziei de majorare a salariilor din Sănătate. Tocmai de aceea, după aprobarea ordonanţei, Valentin Popa, liderul Sanitas Gorj a precizat că „ordonanţa de majorare a salariilor în sectorul sanitar este gestul politic care poate salva sistemul românesc de acordare a asistenţei medicale. Nu trebuie să uităm că fondul de sănătate este al 2-lea fond ca mărime şi valoare din România şi că sunt mulţi ochi aţintiţi pe el, mai ales din mediile externe”.

Beneficiarii majorării salariale
Potrivit ordonanţei de urgenţă, de aceste creșteri salariale va beneficia personalul din unitățile sanitare publice cu și fără paturi, centrele de diagnostic și tratament, centrele medicale, centrele de sănătate, centrele de sănătate multifuncționale, unitățile specializate de urgență și transport sanitar publice, inclusiv unitățile sanitare aflate în subordinea ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, personalul din cabinetele medicale organizate la nivelul unităților penitenciare, personalul din rețeaua de medicină școlară, asistență medicală comunitară, precum și alte unități sanitare și medico-sociale publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății.
De asemenea, de aceste majorări salariale beneficiază și personalul din cadrul Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă și a serviciilor de expertiză medicale aflate în subordinea caselor teritoriale de pensii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here