Revoltă a medicilor veterinari din Gorj! Amenință cu proteste!

1574

Colegiul Medicilor Veterinari Gorj anunță suspendarea activității medicilor veterinari din zonele rurale ale județului începând de luni, 9 noiembrie.

Nemulțumirile doctorilor veterinari din mediul rural din Gorj sunt multe, și pornesc atât de la pandemia provocată de noul coronavirus și până la plata muncii prestate.,,Medicii veterinari din mediul rural amenință cu suspendarea activității contractate  cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, începând cu data de 9 noiembrie 2020. În plină pandemie COVID-19 și epidemie de pestă porcină africană, medicii veterinari sunt nemulțumiți de adoptarea unei proceduri privind  inspecțiile în gospodăriile populației, care introduce activități suplimentare, atribuții și competențe care exced legii, și care presupun vizite în gospodării de mai multe ori pentru examenul clinic, atât al animalelor bolnave, cât și al celor sănătoase, examen care nu este plătit și fără a le fi asigurat echipament de protecție atât pentru COVID-19, dar mai ales în contextul evoluției pestei porcine africane pe teritoriul județului Gorj. Totodată, medicii sunt nemulțumiți de faptul că ANSVSA nu respectă Legea 236/2019 și OUG nr. 117/2020 care le dădea speranța că, în sfârșit, o să aibă un venit decent, întrucât acum lucrează pe tarife neactualizate din 2013, în contextul în care salariul minim pe economie, utilitățile și toate cheltuielile aferente funcționării unui cabinet medical veterinar s-au triplat. OUG nr. 117 a intrat în vigoare din luna iulie 2020, urmând ca firmele contractante, deținute de medici veterinari de liberă practică să primească banii din luna august, bani care nici până astăzi nu au ajuns în conturile firmelor. De asemenea, în condițiile în care nu vor fi plătiți pentru munca prestată, vor fi puși în situația restructurării personalului angajat și închiderea cabinetelor, chiar în preajma sărbătorilor de iarnă când, în fiecare comună din județul Gorj, se efectuează analiza trichineloscopică a cărnii de porc”, a transmis dr. Bogdan Secelean, președintele Colegiului Medicilor Veterinari Gorj.

Bani aprobați doar pe hârtie, momentan
În luna iulie a acestui an, Guvernul a aprobat cadrul legal primar referitor la condițiile în care poate fi acordată suma lunară de 10.000 de lei, exclusiv TVA, stabilită de Legea nr. 236/2019, pentru beneficiarii contractelor încheiate în vederea realizării activităților sanitare-veterinare publice. Urgența promovării Ordonanței de Urgență a Guvernului a fost impusă de necesitatea asigurării cadrului legal primar specific pentru contractarea activităților sanitare-veterinare publice, în contextul în care este imperativă protejarea sănătății animalelor și siguranța alimentelor.Potrivit unui comunicat al ANSVSA, de la începutul anului 2020 până în prezent, s-a înregistrat un număr semnificativ de circumscripții sanitare-veterinare vacante, ceea ce implică consecințe deosebit de grave pentru garantarea statusului de sănătate al animalelor și, implicit, sănătății publice: ,,Se impune asigurarea asistenței medicale veterinare care, în lipsă, duce la pierderi economice, iar absența supravegherii epidemiologice a animalelor determină pierderea statusului de sănătate al animalelor recunoscut pentru România. De asemenea, modificările și completările legislative adoptate astăzi de Guvern constituie un instrument util în contextul prevenirii și combaterii unor epizootii majore (pesta porcină africană, gripa aviară, etc).Având în vedere faptul că reglementările introduse prin Legea nr. 236/2019 nu puteau fi implementate în totalitate, a fost necesară modificarea și completarea cadrului legislativ primar, reprezentat de Ordonanța Guvernului nr. 42/2004, cu privire la tipul de contract care urmează a fi încheiat între DSVSA județene, respectiv a municipiului București, și medicii veterinari de liberă practică pentru realizarea activităților sanitare-veterinare publice și care trebuie să respecte legislația europeană, transpusă în legislația națională.Prin modificările adoptate la OG 42/2004, se preconizează asigurarea la nivel național a cadrului unitar al activităților sanitar-veterinare de interes general și se stabilesc condițiile specifice pentru atribuirea, derularea și încetarea contractelor care au ca obiect aceste activități, precum și condiții specifice privind decontarea lor. Prin urmare, modificarea prevederilor art. 15 din OG 42/2004 prin înlocuirea sintagmei „contract de concesiune pe o durată de 5 ani” cu sintagma „acord cadru de servicii pe 4 ani” permite punerea în concordanța cu Legea 98/2016 din domeniul achizițiilor publice”.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here