Repere hivernale – Defileul Jiului într-o zi de iarnă

2592

„Defileul Jiului –o minune a naturii” era titlul unui articol scris de mine cu ceva timp în urmă despre imensa crăpătura între munţii Vâlcanului şi Parângului făcută de râul Jiu ce de mii de ani ferestruieşte roca celor două masive.

De faptul că parcurgând defileul într-o zi de decembrie poţi întâlni aproape toate variaţiile vremii am fost convins zilele trecute când am făcut o tură până la limita judeţului Gorj, mai precis pe Valea Polatiştei unde intenţionam să fac câteva fotografii de iarnă.
Cum aveam să constat, dacă îmi spunea cineva că poţi întâlni pe parcursul defileului schimbări ale vremii de la soare primăvăratic la aversă de ploaie, iar mai apoi ceaţă (să-ţi bagi degetele în ochi – cum zic oltenii) şi în final lapoviţă aproape de Valea Polatiştei nu l-aş fi crezut şi aş fi spus în gând „pune şi nenea oleacă de bărbi”.
Dar parcurgând traseul (pregătit cu toate la maşină pentru vremea de iarnă) am rămas impresionat de varietatea formelor naturii cu toate că am parcurs Defileul Jiului pe jos (e drept nu pe vreme ca aceasta.
Concluzia mea după parcurgerea aproape în totalitate a traseului Jiului in defileu a fost că lângă noi avem o bijuterie a naturii ce indiferent de sezon nu se sfieşte să ne uimească cu infinita varietate a naturii putând oferi aşa cum am avut privilegiul să văd şi eu o veritabilă simfonie a variaţiilor vremii şi a formelor naturale.
La final, cred că orice mijloace şi măsuri menite a proteja acest veritabil sanctuar al naturii care este Defileul Jiului nu sunt în zadar, dacă vrem ca respectivul perimetru să ne desfete privirea nu numai nouă dar şi generaţiilor viitoare.
Iar dacă la Mănăstirea Lainici aflată în inima defileului aprindem o lumânare şi aducem o rugă Domnului o facem şi pentru că locul unde este amplasat sfântul locaş să rămână ca şi până acum binecuvântat de Dumnezeu şi să încânte privirile celor ce vor dori şi de acum înainte să parcurgă calea defileului acest adevărat sanctuar ferestruit de bătrânul Rhabon cum era numit Jiul în antichitate și care mai este cunoscut drept Poarta de Piatră a Jiului de Sus.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here