Reîntâlnire cu BC Astana

336

Echipa de baschet masculin, Energia Târgu Jiu, a fost repartizată în grupa K, alături de BC Astana (Kazahstan), AEK Larnaca (Cipru), Sigal Prishtina (Kosovo).

Ieri, la Munchen, s-a desfășurat tragerea la sorți a grupelor FIBA Europe, noua întrecere continentală care înlocuiește FIBA EuroChallenge.
Cele 56 de echipe înscrise pe tabloul principal au fost repartizate în două conferințe a câte 28 de echipe fiecare. Energia Târgu Jiu și BC Timișoara, reprezentantele României, fac parte din Conferința 2.
Locul 3 în FIBA EuroChallenge în sezonul trecut, Energia Târgu Jiu a fost cap de serie în grupa K și va evolua contra formațiilor BC Astana (Kazahstan), AEK Larnaca (Cipru) și Sigal Prishtina (Kosovo).
Energia și BC Astana s-au întâlnit și sezonul trecut în grupele “Last 16” a FIBA EuroChallenge.
BC Astana s-a impus pe teren propriu cu 113-89, iar Energia și-a luat revanșa la Târgu-Jiu, scor 90-89, după prelungiri.

Debutează acasă
Echipa lui Antonis Constantinides va juca primul meci acasă în FIBA Europe contra formației Sigal Prishtina (Kosovo).
Primele două clasate în fiecare grupă și cele mai bune patru echipe de pe locul al 3-lea se vor califica în faza a 2-a, adică 32 de echipe vor avansa în competiție la încheierea primei faze a grupelor.
În faza a 2-a vor exista opt grupe de câte patru echipe fiecare. Primele două clasate în fiecare grupă se califică între cele mai bune 16 echipe.
În continuare se vor juca două faze de play-off: optimile și sferturile de finală. Se va juca pe sistemul cel mai bun din trei meciuri.
Sezonul se încheie cu un turneu de tip Final Four.
A doua reprezentantă a României în FIBA Europe, BC Timișoara a fost repartizată în grupa I alături de PGE Turow Zgorzelec (Polonia), BK Ventspils (Letonia) și Pieno Zvaigzdes (Lituania).

Prezentarea lotului, pe 26 august
Energia se va reuni sâmbătă (10 august) în vederea startului pregătirilor pentru sezonul 2015-2016. Prezentarea lotului va avea loc pe 26 august și nu pe 22 august cum se anunțase inițial.
Iată noul program al Energiei Târgu Jiu din presezon:
22 august: Pitești, BCM U Pitești-Energia
26 august: Târgu Jiu, Energia-SCM U Craiova.
29-30 august: Turneu Târgu Jiu, participă: Oradea, Mureș și U-BT Cluj.
5-6 septembrie: Turneu București, participă Steaua și Dinamo.
11-12 septembrie: Turneu Cluj Napoca.
Ediția 2015/2016 va debuta pe 3 octombrie, cu partida dintre Energia și Phoenix Galați, de la Târgu-Jiu.

Program Grupa K:
Etapa I, 28 octombrie
ENERGIA TÂRGU-JIU – BC Sigal Prishtina (KOS)
BC Astana (KAZ) – AEK Larnaca (CYP)

Etapa II, 4 noiembrie
AEK Larnaca (CYP) – ENERGIA TÂRGU-JIU
BC Sigal Prishtina (KOS) – BC Astana (KAZ)

Etapa III, 11 noiembrie
ENERGIA TÂRGU-JIU – BC Astana (KAZ)
AEK Larnaca (CYP) – BC Sigal Prishtina (KOS)

Etapa IV, 18 noiembrie
BC Sigal Prishtina (KOS) – ENERGIA TÂRGU-JIU
AEK Larnaca (CYP) – BC Astana (KAZ)

Etapa V, 25 noiembrie
ENERGIA TÂRGU-JIU – AEK Larnaca (CYP)
BC Astana (KAZ) – BC Sigal Prishtina (KOS)

Etapa VI, 2 decembrie
BC Astana (KAZ) – ENERGIA TÂRGU-JIU
BC Sigal Prishtina (KOS) – AEK Larnaca (CYP)

Scurtă prezentare a advesarilor Energiei:
BC Astana: Fondat în anul 2011, clubul din Kazahstan este, fără îndoială, cel mai puternic din grupa Energiei, din toate punctele de vedere. Astana concurează în Liga VTB, competiție ce are ca scop atragerea celor mai puternice cluburi din Europa de Est și de Nord. Astana dispune de un buget imens comparativ cu cel al trupei conduse de Antonis Constantinides, iar, așa cum aminteam și înaintea jocului din luna februarie, contând pentru calificarea în play-off-ul întrecerii EuroChallange, un singur jucător este plătit regește la kazahi, suma fiind ușor asemănată cu bugetul Energiei pe un singur sezon.

AEK Larnaca: Vine în această competiție din Cipru, țara de origine a tehnicianului Energiei Târgu Jiu, Antonis Constantinides. AEK s-a format în 1994, în urma fuzionării celor două formații ale orașului Larnaca, EPA Larnaca și Pezoporikos. În 2013, echipa condusă de Giorgios Ketselidis a cucerit primul titlu în liga din Insula Afroditei sub denumirea de AEK Larnaca, după o finală în compania lui Apoel Nicosia, antrenată pe atunci de Constantinides. Scenariul s-a repetat în acest an, iar medaliata cu bronz din EuroChallange va da peste AEK în al doilea sezon european, fiind, poate, cel mai previzibil adversar, având în vedere trecutul lui Antonis Constantinides și duelurile purtate de acesta în compania lui AEK.

Sigal Prishtina: Este cunoscută pubicului iubitor de baschet din România datorită jocurilor avute contra celor de la SCM U Craiova, în Liga Balcanică. La finalul ediției 2014/2015, Sigal a cucerit această competiție, iar, în drumul câștigării trofeului, a dat peste doljeni, pe care a învins-o atât la Craiova, cât și în Kosovo. Prishtina, condusă de tehnicianul Marjan Ilievski, este cel mai de succes club din Kosovo. Pe parcursul ultimilor 13 ani, acesta și-a trecut în palmares 10 titluri, 9 cupe naționale și 3 super cupe. Din 2013, Sigal, fondată în 1970, a concurat în BIBL (Liga Balcanică). Echipa își desfășoară partidele de pe teren propriu în Pallati i Rinisë dhe Sporteve, o sală ce poate găzdui 3.000 de spectatori.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here