Reducerea consumului de zahăr reduce riscul apariţiei diabetului

522

Limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr ar scădea în mod semnificativ riscul de apariție a diabetului de tip 2, conform rezultatelor unui studiu internațional recent publicat. Statistic vorbind, incidenţa diabetului este din ce în ce mai mare şi în judeţul nostru, numai în primul trimestru al acestui an fiind confirmate 432 de cazuri noi.

Pentru a se proteja de diabet, oamenii trebuie să pună accent pe evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul. O echipă de oameni de știință de la Universitatea Națională Australiană (ANU) a studiat aproximativ 40.000 de persoane din Thailanda între anii 2005 și 2013 și a descoperit că mii de cazuri de boală puteau fi prevenite anual dacă subiecții renunțau la consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și sucuri carbogazoase.

Numărul diabeticilor creşte
În ultima perioadă s-a observat că peste o mie de gorjeni sunt diagnosticați, anual, cu diabet. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 14.354 de diabetici, iar în urmă cu un an erau sub 14.000. Numărul dependenților de insulină a crescut de la 2.944 la 3001. Peste 8.400 de diabetici din județul nostru provin din mediul urban, iar 5.942 sunt din mediul rural. 3358 de gorjeni au alte forme de diabet. Specialiştii în sănătate publică spun că pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here