Recensământ: De astăzi începe autorecenzarea populației. 132 de recenzori în Gorj

1651

Colectarea datelor la Recensământul Populației și Locuințelor se face în perioada 14 martie – 15 mai în două moduri: prin autorecenzare și autorecenzare asistată. Gorjenii pot completa singuri chestionarele pentru recenzare, fie prun mijloace proprii, fie prin intermediul unui recenzor care se află la un centru de autorecenzare asistată. În Gorj sunt 132 de recenzori, a anunțat Direcția Județeană de Statistică Gorj. Persoanele care se vor autorecenza vor primi o zi liberă de la locul de muncă.

Prin completarea online a datelor de fiecare dintre noi, de pe orice smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator, nu mai este nevoie de vizita recenzorului în a doua perioadă de colectare 16 mai – 17 iulie, activitate în care colectarea datelor se va face în teren prin interviuri faţă în faţă.
„Vă puteți autorecenza oricând în perioada 14 martie – 15 mai 2022 accesând site-ul www.recensamantromania.ro și apăsând butonul «Platformă autorecenzare». Persoanele care au nevoie de sprijinul unui recenzor pot apela la punctele de asistență ale primăriilor, unde vor primi îndrumare cu privire la autorecenzare.
Aceste persoane pot fi cele care nu au acces la internet și/sau dispozitive pentru a completa online chestionarul de recenzare sau cele care nu posedă competențele digitale necesare autorecenzării online. Locaţiile punctelor de autorecenzare asistată amenajate şi programul de lucru vor fi publicate pe site-ul recensământului, site-ul primăriilor, Instituţiei Prefectului, Direcţiei Judeţene de Statistică. La nivelul judeţului Gorj își desfăşoară activitatea un numîr de 132 de recenzori. denumiţi recenzori ARA, care asigură autorecenzarea asistată într-un număr de 104 locaţii”, a declarat Vasile Păunescu, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Gorj.
Rezultatele recensământului pot fi folosite doar în scopuri statistice şi de cercetare ştiinţifică şi nu pot servi ca probe în justiţie. Nu se solicită date referitoare la avere, câștiguri, impozite, datorii, moșteniri, conturi sau firme.
Adresa de reşedinţă obişnuită trebuie să fie în conformitate cu noile nomenclaturi stradale aprobate prin Hotărâri ale Consiliilor Locale, având în vedere că cele mai multe UAT-uri au schimbat vechile adrese prin alocarea de străzi, numere administrative etc.
„Reşedinţa obişnuită este locul în care o persoană își petrece în mod normal perioada de odihnă zilnică, independent de absențele temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase. Reședința obișnuită poate să coincidă sau nu cu domiciliul. Prin „perioadă neîntreruptă” se înțelege o perioadă neîntreruptă de 12 luni chiar dacă în cele 12 luni au existat unele absențe temporare în scopul recreerii, al vacanței, al vizitelor la prieteni și rude, al afacerilor, al tratamentului medical sau al pelerinajelor religioase”, a mai precizat directorul Păunescu.
România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie și al patrulea după revoluția din 1989.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here