Rabla 2013, începe din aprilie

324

Programul Rabla 2013 va începe în luna aprilie. Prima de casare va fi aproape dublă faţă de cea acordată până acum, iar la cumpărarea unei maşini noi se va putea folosi doar un singur voucher în loc de trei. Prima de casare este principala noutate a programului Rabla 2013, suma în lei fiind de 6.600, suficientă ca avans pentru o maşină nouă.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anunţat că programul Rabla 2013 va fi definitivat la finele lunii martie şi va începe în aprilie. Programul vine şi cu reguli noi, cum ar fi obligativitatea deţinerii vehiculului cel puţin un an înainte de casarea acestuia. Deşi Rovana a specificat că ar dori să acorde un voucher pentru casare în valoare de 1.500 de euro şi pentru vehiculele electrice să fie acordat un bon de 2.000 euro, Guvernul nu a aprobat încă o asemenea măsură. Proiectul care dictează Programul Rabla va fi definitivat în decursul lunii martie, urmând să fie introdus începând cu luna aprilie. Tichetul va fi transmisibil o singură dată.
Programul Rabla 2013 va integra şi automobilele cu motoare Euro 3, cu condiţia ca acestea să fie mai vechi de zece ani. La fel ca şi până acum, programul Rabla nu va permite casarea vehiculelor importate în România după 01.01.2007, măsură dictată de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, care vroia să evite importul de autovehicule rulate din Vest în vederea obţinerii unui profit de pe urma tichetelor rabla, în ideea că vehiculele respective puteau fi cumpărate şi importate în România la un preţ care să permită o marjă de profit considerabilă pentru client.

Un singur voucher, în locul celor trei
Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj spun că încă nu am primit data exactă în ceea ce priveşte începerea Programului Rabla 2013. Pentru moment, versiunea finală a proiectului este încă neclară, Premierul României, Victor Ponta şi Ministrul Mediului având viziuni diferite în privinţa acestui proiect, existând mai multe discuţii în acest sens. Pe de o parte, se vrea introducerea unui voucher în valoare de 1.500 de euro în locul celor trei vouchere de câte 3.800 RON fiecare, varianta finală nefiind încă dezvăluită publicului. În anii anteriori a fost permisă tranzacţionarea tichetelor Rabla, marcând astfel rezultate mai bune pentru acest proiect, cu toate că guvernanţii au sesizat apariţia unor intermediari care au tranzacţionat aceste tichete doar în scopul de a obţine profit de pe urma vânzării lor. Anul acesta în schimb bişniţarii nu vor mai putea face o afacere din casarea rablelor pentru că va exista această noutate privind deţinerea rablei de cel puţin un an.
Andrada Bărăitaru

EVOLUŢIA PROGRAMULUI RABLA
2006-2008 – 3.000 lei, 12 ani vechime, 1 voucher nominal
2009 – 3.800 lei, 10 ani vechime, 1 voucher nominal
2010-2012 – 3.800 lei, 10 ani vechime, 3 vouchere transmisibile
2013 – 1.500 euro, 10 ani vechime, 1 voucher nominal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here