Protest pentru sporul COVID-19 la Salvare

1590

O parte dintre angajații Stației Județene de Ambulanță Gorj au participat, ieri, la un protest care s-a desfășurat la toate unitățile de acest gen din țară. Liderii sindicali din județe au mers la București pentru a-și spune supărările la nivel central, în timp ce în teritoriu au rămas colegii lor. Toți au venit la protest din timpul liber, activitatea de intervenție a instituției nefiind afectată în vreun fel. La Ambulanța Gorj protestul a început cu un moment de reculegere în memoria colegilor din țară care și-au pierdut viața în această perioadă ca urmare a infectării cu noul coronavirus. Ambulanțierii s-au rugat pentru ca familiile îndoliate să poată depăși momentele dificile de care au avut parte, după care au vorbit despre motivele pentru care au organizat acest protest.
Nemulțumirile acestora sunt generate de faptul că guvernanții au promis una și au făcut alta în privința sporului de risc pe care urmau să îl acorde personalului medical. „Eroii din prima linie” s-au trezit acum că au rămas în a doua linie și că, de fapt, nu toți vor primi sporul de 2500 de lei. „Categoria noastră a fost marginalizată pentru că, de exemplu, medicii de familie, asistenții acestor cabinete, farmaciile, asistenții laboratoarelor de analize medicale, de imagistică, au fost propuși în completarea ordonanței 43/2020 dacă au avut în evidență sau au tratat pacienți cu COVID-19, pe când noi trebuie să demonstrăm prin anumite fișe medicale dacă am transportat persoane pozitive. Ei au luat și pentru suspecți, noi nu. Noi am transportat suspecți la spital pentru că nu au ajuns singuri la spital, inclusiv la UPU sau alte secții. La protest sunt alături de noi și medicii pentru că ne susțin în toate demersurile noastre și dumnealor. Și la ei ca și la noi a fost diferențiată acordarea sporului de risc. Nici ei nu au luat toți acest spor. Este exact ca la ambulanțieri și asistenții medicali. Au luat doar cei care au fost cu cazuri confirmate pozitiv, nimic mai mult”, spune liderul sindical Maria Golumbeanu.
La protest au fost prezenți însă și ambulanțieri care au încasat sporul de 2500 de lei, aceștia dorind să fie solidari cu colegii cărora nu le-au fost plătiți banii până acum. „Eu vin de la Rovinari și știți ce probleme au fost acolo ca și la Motru. Eu am avut doi pozitivi și am primit sporul, dar am colegi care nu au primit pentru că lor nu le-a fost pozitivat nici un pacient suspect transportat la spital. Nu mi se pare corect. Consider că, odată ce unul ia acești bani toți trebuie să îi luăm pentru că am lucrat în aceleași riscuri și condiții”, spune ambulanțierul Ion Chircu. Ca să arate cât de grea a fost munca în aceste săptămâni una dintre asistente a avut curajul să dea jos de pe față pentru o clipă masca pe care o purta, lăsând astfel să se vadă de către jurnaliști iritațiile care i-au apărut pe piele. „Noi n-am cerut ceva special, cu excepția echipamentelor pe care trebuia să le purtăm la muncă. Noi n-am vrut să fim comparați cu eroii pentru că suntem lucrători ca și până acum. Când ni s-a spus că suntem eroii din linia întâi ne-am simțit foarte importanți, iar acum ne trezim că nu este așa. Venim la muncă și purtăm permanent masca pe față. Eu am curajul să vă arăt fața plină de iritații, deși nu e ceva plăcut. Nu e vorba de calitatea măștii, ci de faptul că a trebuit să purtăm în aceste săptămâni acest echipament de protecție, iar de când a venit căldura e și mai greu. E o perioadă lungă de timp de purtat masca și efectele se văd acum. Cred că am și alți colegi cu această problemă, dar eu cred că sunt un pic mai curajoasă și am decis să vorbesc și despre acest aspect din munca noastră”, a spus Ana Răduceanu, de la substația Bumbești Jiu.
Sindicaliștii participanți la protest nu sunt supărați doar din cauza sporului de 2500 de lei, ci și a faptului că din 2016 guvernanții le ignoră solicitarea de modificare a statutului care le-ar permite ieșirea la pensie la 57 de ani. Ion Ghinoiu mai are cinci ani până să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani, dar spune că munca de ambulanțier i se pare tot mai grea odată cu înaintarea în timp. „La 65 de ani credeți că mai poți face urgențe să urci la etajul 4 cu targa? Nu ne bagă nimeni în seamă și nu se ține cont de ceea ce cerem noi. Bine că i-au scos pe polițiști la 40 de ani la pensie, că au muncit mult. Eu aș mai avea cinci ani, dar mi se pare o grămadă până ajung acolo. Serviciul e tot mai greu pentru că vedeți ce fel de cazuri apar în ultima vreme, tot mai greu de imaginat situațiile astea. Noi suntem tot mai puțini, că angajări nu se mai fac. Nu e bine, ce să mai. Sporul îl dau doar pe cazuri pozitivate, că parcă noi am tras la loz în plic să alegem dacă vrem pozitivi sau nu”, spune Ion Ghinoiu, un asistent participant la protestul din curtea Ambulanței Gorj.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here