Protest generalizat la Cariera Roșiuța și parțial la Lupoaia

384

La cinci zile de la ultimul protest spontan pe tema realizării mentenanțelor din minerit, ieri dimineață, salariații Carierei Lupoaia, intrați în primul schimb, au refuzat iar să înceapă lucrul. De data aceasta însă angajaților de la atelierele mecanice, electrice și de la vulcanizări li s-au alăturat și restul salariaților unității miniere. La Cariera Lupoaia, protestul a fost însă, luni dimineață, parțial, doar salariații afectați de mult discutatele mentenanțe oprind lucru, în cauză fiind vorba de 150 de persoane. Sorin Boza însoțit de un staff de conducere, format din directorul EMC Motru, cel al Diviziei Miniere și de șeful de la Resurse Umane al CEO, a discutat cu angajații nemulțumiți și i-a determinat, ieri dimineață, să renunțe la temeri și să reînceapă munca.

Serviciul la Cariera Roșiuța a început, ieri dimineață, mai târziu cu câteva ore, asta deoarece salariații din primul schimb au rămas în sala de apel nedorind să înceapă munca. Angajații au cerut venirea aici a conducerii CEO, Sorin Boza răspunzând urgent la solicitarea salariaților. Boza, însoțit de Antonie, Dafinoiu și Olaru au ascultat astfel, luni dimineața, temerile angajaților de la Roșiuța, care au spus că nu vor să aibă soarta colegilor de la Minprest cărora li s-a promis tot marea și sarea, dar, în final, nu s-a respectat nimic din ce li s-a spus. Managerul general i-a liniștit pe toți și le-a explicat că va merge la Ministerul Energiei pentru a scoate din reorganizare realizarea mentenanțelor.

Reproșuri la Lupoaia
Oficialii CEO au mers apoi la Lupoaia, unde erau așteptați de angajații celor două ateliere și de cei de la vulcanizări, salariații oprind și ei lucrul la fel cum au făcut și miercurea trecută. “Salariații i-au explicat domnului manager că nu mai au încredere în cei care le decid soarta, că se tem că vor fi iar înșelați la fel cum li s-a întâmplat cu grupa de muncă, pierdută pe 4 ani, și că, deși în cazul mentenanțelor sunt protejați de CCM, nici în acest caz nu pot dormi liniștiți. Domnul Dafinoiu și liderii sindicali au fost învinuiți pentru pierderea veche. În final, oamenii au înțeles că mentenanțele nu se vor face și au reluat lucrul”, a explicat Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013 de la Cariera Lupoaia.

De la 1 mai, 1000 de angajați ai CEO vor fi disponibilizați cu salarii compensatorii, tot de luna viitoare realizându-se comisiile mixte care vor dezbate și stabili noua grilă de salarizare din companie.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here