Proiecte gorjene – Sistemul Integrat de Salvare Montană Gorj, exemplu pentru comunitatea europeană

333

4Pentru prima dată în cadrul unui program românesc cu finanţare europeană s-a reuşit introducerea elementelor necesare pentru construirea de baze pentru operaţiuni specifice de salvare montană.

Doar două judeţe printre care şi Gorjul au reuşit să se încadreze în condiţiile destul de severe impuse şi asta datorită faptului că programul în cauză avea o multitudine de componente printre care şi acţiunile specializate de salvare montană iar valoarea totală a demersurilor trebuia să depăşească 2 milioane de euro. Proiectul este derulat de către Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj împreună cu instituţia Consiliului Judeţen Gorj perioada de implementare finalizându-se la sfârşitul anului 2012. “Sistemul Integrat de Salvare Montană Gorj – ne mărturisea Sabin Cornoiu şeful salvamontului gorjean este un exemplu pentru întreaga Comunitate Europeană deoarece a fost o idee pur românească. La nivel local este o oportunitate deosebită pentru judeţul nostru deoarece nu se ştie dacă se va mai derula pe viitor un alt program pe acest profil”. Pentru realizarea obiectivului general al proiectului au fost identificate o serie de obiective specifice din care putem enumera:

1-Amenajarea a 9 posturi permanente Salvamont prin construcţia a 6 clădiri şi reabilitarea a 3 clădiri existente ce vor totaliza o suprafaţă utilă de 1049 mp. Acestea vor funcţiona atât ca baze de salvare montană cât şi ca puncte de informare turistică.

-Dotarea posturilor înfiinţate cu mijloace şi echipamente specifice asigurării condiţiilor optime de salvare montană. Trebuie făcută menţiunea că fiecare post va fi dotat cu staţie meteo proprie şi echipamente radio performante legate între ele iar la nivelul zonei montane gorjene se vor amplasa 5 repartitoare radio posturile fiind capabile să furnizeze prognoze meteo ori comunicaţii radio în sistem integrat. Fiecare post Salvamont va fi dotat cu câte o mini staţie de epurare a apelor menajere.

-Crearea de noi locuri de muncă atât în perioada de execuţie cât şi după predarea lucrărilor de către constructori.

În opinia realizatorilor proiectului obiectivul principal este valorificarea resurselor naturale în scop turistic prin asigurarea condiţiilor specifice de siguranţă a turiştilor în arealul montan gorjean.

3Astfel se conturează o serie de beneficiari ai acestui demers:

Direcţi:

-Turiştii practicanţi ai sporturilor de iarnă şi a turismului montan.

– Persoanele aflate în dificultate, rănite, rătăcite, bolnavii şi turiştii accidentaţi în zona montană ce vor beneficia de o activitate de salvare calificată şi eficientă.

– Administraţiile locale unde se vor amplasa posturile Salvamont prin parteneriate încheiate cu acestea (Consiliul Judeţean Gorj şi Consiliile Locale Bumbeşti Jiu, Baia de Fier, Runcu, Polovragi, Padeş, Stăneşti şi Schela).

– Persoanele nou angajate în cadrul proiectului.

Indirecţi:

– Întreaga populaţie a judeţului nostru şi nu numai.

-Proprietarii de structuri de primire turistică, agrement, operatori de turism şi alte entităţi cu îndeletniciri legate de turism.

– Potenţalii investitori în turismul gorjean.

Iată şi câteva dintre activităţile pe care realizatorii proiectului în cauză doresc să le implementeze:

– Achiziţii servicii şi lucrări specifice.

– Lucrări de construcţii/ reabilitare /modernizare.

– Achiziţii produse specifice activităţii de salvare montană.

– Construcţii posturi salvamont şi reabilitare modernizare.

– Dotare posturi cu utilităţi specifice.

– Vizibilitate proiect.

– Auditare/monitorizare/raportare.

La final trebuie reamintit faptul că Gorjul dispune de 26 trasee montane pedestre în Parâng, Vulcan şi Godeanu, trei zone amenajate pentru practicarea escaladei şi alpinismului (Cheile Sohodolului, Galbenului şi Olteţului), cinci perimetre speologice cu o importanţă deosebită la nivel naţional precum şi o zonă amenajată (Rânca) având toate dotările pentru practicarea sporturilor de iarnă.

Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here