Procurorul general al României în vizită în Gorj

296

Laura Codruţa Kovesi, Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a aflat săptămâna trecută în judeţul nostru, pentru a controla activitatea procurorilor gorjeni.

Procurorul General a evaluat întreaga activitate şi le-a reproşat procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj faptul că, în 2009, au scăzut în eficienţă în ceea ce priveşte soluţionarea cauzelor în mai puţin de şase luni, termenul legal. „Motivul prezenţei mele aici se datorează faptului că nu am reuşit să vizitez până în prezent sediile uităţiilor de parchet. Peste 80% din activitatea ministerului o desfăşoară procurorii de la parchetele locale şi de la parchetele judeţene şi cred că este importantă prezenţa procurorului general măcar o dată pe an”, a declarat Laura Codruţa Kovesi. În general, însă, activitatea procurorilor gorjeni este una bună, după cum spune aceasta. „Am apreciat activitatea colegilor din acest judeţ ca fiind pozitivă. A crescut numărul de dosare soluţionate, a crescut şi finalitatea rechizitoriilor. În ceea ce priveşte vulnerabilităţile, datorită numărului mare de dosare pe care procurorii le-au avut de soluţionat, au fost cauze care nu întotdeauna s-au rezolvat într-un termen rezonabil”, a mai spus procurorul general. Potrivit acesteia, cauzele sunt unele destul de obiective, cea mai mare problemă fiind lipsa şi fluctuaţia de personal.
Dosare multe, procurori puţini
Problema lipsei de personal este una destul de gravă. Aşa se face că anul trecut, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu – Jiu, au fost soluţionate peste 6 mii de dosare deşi s-a lucrat cu 11 procurori şi nu cu 14, cum ar fi trebuit. De asemenea, Parchetele Novaci şi Motru au lucrat cu câte doi procurori. Potrivit procurorului general, o situaţie mai deosebită este la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu–Cărbuneşti unde lucrează patru procurori care au soluţionat peste 3 300 de cauze, anul trecut. Şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj numărul de dosare a fost considerabil mai mare. O altă problemă constatată a fost şi lipsa de spaţiu, fiind aprobată o extindere a spaţiului în care funcţionează Parchetul local Târgu–Jiu.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here