Procesul exploziilor de la Petrila continuă cu noi acuzaţii la adresa directorilor

383

SURULESCU SI DRAGOESCUProcesul directorilor consideraţi vinovaţi de exploziile produse în 15 noiembrie 2008, în urma cărora au murit sau au fost rănite 25 de persoane, a continuat ieri la Târgu Jiu cu noi audieri de martori, unele dintre declaraţii „băgându-i în groapă” şi mai rău pe şefii care încearcă să îşi dovedească nevinovăţia.

Alţi martori l-au luat în braţe pe „n-am văzut” sau „nu mai ţin minte”, judecătorul de caz reuşind cu greu să afle adevărul de la aceştia.

Declaraţia zilei a făcut un vagonetar din cadrul Exploatării Miniere Petrila, care l-a acuzat pe fostul director al unităţii că i-a impus să tacă în momentul în care a fost intoxicat în subteran cu monoxid de carbon. Aurel Cristea a declarat că el a suferit o intoxicaţie cu monoxid de carbon în abatajul 434, pierzându-şi cunoştinţa şi fiindu-i rău timp de mai multe zile, directorul exploatării miniere cerându-i să nu meargă „sub nicio formă” la vreun spital pentru a se trata. „N-am fost destul de rapid şi m-au prins gazele. Mi-am ţinut respiraţia cât am putut, am ajuns într-un loc cu aer curat, dar mai înainte trăsesem 2-3 guri sănătoase de monoxid de carbon. Am avut o durere puternică de cap, am vomitat instantaneu, eram confuz, neştiind cine mai era lângă mine. M-au scos colegii afară şi l-a cabinetul medical al unităţii am observat că directorul Aurelian Necula era lângă mine. Acesta a încercat să mă convingă, de faţă cu şeful de schimb, că nu trebuie să spun ceea ce s-a întâmplat. Mi-a spus să merg acasă şi să stau 2-3 zile, dar să nu mă duc la spital pentru ca evenimentul să nu fie, probabil, înregistrat”, a declarat bărbatul.

Aurel Cristea a menţionat că după două zile a mers din nou la exploatarea minieră pentru a-l anunţa pe Nicula că nu poate să vină la muncă întrucât îi este rău. Directorul lipsea însă de la birou, vagonetarul declarând că şi-a luat concediu medical 3 zile, timp în care s-a şi produs explozia, imediat după incident fiind sunat de la unitate şi avertizat că nu trebuie să vorbească despre evenimentele în care a fost implicat. „Inginerul şef de brigadă Cătălin Cenuşe m-a sunat să mă anunţe că e posibil să fiu contactat de cei de la ITM şi că aceştia au metode ca eu să spun adevărul, lucru cu care conducerea nu era de acord. După ce am revenit la serviciu directorul Necula m-a chemat la el în birou pe motiv că vrea să mă cunoască, dar, de fapt, mi-a spus că 2-3 inconştienţi ca mine bagă oamenii în puşcărie. Mi-a zis să am grijă ce declar, moment în care m-am ridicat în picioare şi i-am spus că nu suport o discuţie la intimidare. I-am dat adresa şi l-am invitat acasă dacă vrea o discuţie cu mine, după care a ieşit furtunos din birou. Nu aş fi spus aceste adevăruri dacă nu figuram în registrul dispensarului medical ca intoxicat cu monoxid, pentru că după explozii am fost audiaţi toţi cei ca mine”, a mai spus martorul.

Necula, absent de la proces

Directorul Aurelian Necula, demis de la conducerea EM Petrila după exploziile din 15 noiembrie 2008, a absentat de la proces la termenul de marţi, el fiind reprezentat de către avocatul său, care l-a întrebat pe martor dacă Necula a făcut presiuni directe asupra lui, în sensul desfacerii contractului de muncă. Bărbatul a precizat că i s-a cerut să rămână acasă după intoxicarea cu monoxid de carbon, timp în care la locul de muncă a fost pontat fictiv ca prezent, astfel neexistând nici un incident de muncă. Alţi martori audiaţi în proces au declarat, la fel ca şi alte persoane audiate la termene anterioare, că în subteranul minei erau cu câteva zile înainte de producerea exploziilor „jar”, „foc”, „fum”, „cărbune aprins” ori „temperaturi de aproape 50 grade Celsius”.

Fostul director al EM Petrila, Aurelian Necula, precum şi fostul inginer şef al serviciului de securitate şi sănătate minieră, alături de ex-şeful staţiei de salvare minieră Petrila, Dan Ştefan Ungur, au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea măsurilor de protecţia muncii. Cei trei au fost inculpaţi în urma producerii a două explozii în subteranul EM Petrila în data de 15 noiembrie 2008, explozii soldate cu 13 morţi şi 12 răniţi. Dosarul respectiv a fost judecat iniţial la Judecătoria Petroşani, însă avocaţii celor trei inculpaţi au obţinut strămutarea la Judecătoria Târgu Jiu, magistratul de caz de la această instanţă audiind şi peste 20 de martori la un termen, numărul celor care au această calitate fiind de peste o sută.

Gelu Ionescu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here