Prins fără mască, iertat de judecători. Amendă transformată în avertisment

724

Un bărbat din municipiul Târgu-Jiu, amendat cu 500 de lei, după ce a fost prins pe stradă fără mască de protecție, a reușit să scape de sancțiune.

Amenda a fost aplicată la finalul anului trecut, când municipiul Târgu-Jiu înregistra un număr mare de cazuri de coronavirus, peste 3 la mia de locuitori.
Bărbatul a contestat amenda în instanță. A recunoscut că a fost sancționat pentru că nu purta mască pe stradă, însă spune că nu se afla într-o zonă aglomerată.
„Având în vedere că a fost depășită valoarea indicelui de incidență 3/1000 de locuitori în Municipiul Tg Jiu, se impune purtarea obligatorie a măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, în toate spațiile publice deschise”, a arătat IPJ Gorj, care a solicitat respingerea plângerii și menținerea procesului-verbal contestat.

Motivarea instanței
Luna aceasta, Judecătoria Târgu-Jiu a decis înlocuirea amenzii cu sancțiunea avertismentului.
„Împrejurările în care a fost săvârșită fapta (în spațiu liber, fără persoane în imediata sa apropiere), precum și modul și mijloacele de săvârșire a acesteia sunt de natură a arăta că fapta contravențională prezintă o gravitate redusă, iar în privința scopului urmărit și a urmării produse, instanța reține că fapta nu a fost urmată de consecințe negative. Tot în analiza individualizării sancțiunii, instanța are în vedere și atitudinea de recunoaștere a faptei săvârșite de către petent, atitudine care denotă că acesta a conștientizat gravitatea faptei sale, iar regretul săvârșirii acesteia constituie un motiv pentru a putea aprecia că petentul va fi mai prudent în viitor cu privire la respectarea obligației de a purta mască”, se arată în motivarea instanței. Târgujianul a scăpat de plata amenzii, dar sentința instanței poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here